- Tror vi kan overraske mange

Fjorårets gjennombrudd i den brune trøya, Syver Skaar Eriksen, fyller 20 år torsdag. Vi har tatt en prat med jubilanten.

Annonse:

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lørdag tredje oktober 2020 ble unge Syver snakkis for alle fotballinteresserte da Vegard Hansen valgte ham fra start før bortekampen mot Vålerenga. Til tross for fire baklengs, bet Kongsberg-gutten godt fra seg og eide høyrebacken resten av sesongen. Til sammen ble det tolv seriekamper i tillegg til den dramatiske kvalikkampen mot Sogndal for dagens jubilant.

- Det var utrolig moro å få debutere fra start, og jeg ble kanskje like overrasket som alle andre, forteller Syver om oktoberkvelden i fjor hvor han havnet på alles lepper.

For Syver hadde ikke engang proffkontrakt da han ble kastet til løvene på Intility Arena. Men det skulle komme raskt. Og Syver selv mener han grep sjansen godt.

- Ja, det mener jeg. Det var artig å få tilliten, og da var det bare å vise seg den verdig. Jeg har fått vite at jeg fortjente å spille resten av kampene, så da stemmer vel det, sier den beskjedne jubilanten.

Syver
Syver Skaar Eriksen, Mjøndalen

Følte ikke presset

- Avslutningen på fjoråret var helt utrolig, ikke bare for meg personlig, men også for klubben. Å få lov til å være med på det dramaet i sin første sesong, det er vanskelig å beskrive. Ikke mange fotballspillere får oppleve noe slikt så tidlig i karrieren. Det rare er at jeg ikke følte noe spesielt press, forteller Syver videre.

Syver kom til Mjøndalen fra moderklubben Kongsberg IF da han var femten år. Storebror Vetle spilte også fotball og var i Mjøndalen som junior før hans ferd gikk videre til Ørn. Syver innrømmer at han diltet mye i beina på en fotballspillende storebror, og at det var en av grunnene til at det ble fotball på ham også.

- Som barn drev jeg med mange forskjellige idretter, særlig langrenn, men etter hvert tok fotballen overhånd. Det var gøy å spille fotball, og i tillegg til storebror har jeg også foreldre som har vært kjempeflinke til å tilrettelegge for oss begge gjennom oppveksten.

Gått gradene i MIF

Som trettenåring ble Syver oppdaget av Mjøndalen gjennom sonelaget, og helt siden da har han vært i kontakt med klubben. Foran 2016-sesongen byttet han klubb og gikk gradene fra U15-laget via U17 og U19 til der han er i dag.

Syver er en treners drøm, satser seriøst, jobber hardt og har tatt seg et friår etter videregående for å satse bare på fotball. Som spiller beskriver han selv som hardtarbeidende, en som løper mye, er trygg med ballen og holder et stabilt nivå.

- Det er viktig for meg å bygge på og utvikle egne kvaliteter. Fra barnsbein av er favorittspilleren min Steven Gerrard, men jeg minner nok lite om ham som fotballspiller, ler Syver, som også er Liverpool-supporter på sin hals.

Overrasket seg selv og andre

Karrieren har gått fort til nå, fortere enn han hadde forventet.

- Hadde du spurt for et år siden, hadde jeg ikke forventet å stå med tolv kamper i Eliteserien pluss en dramatisk kvalikkamp. Sesongen var veldig spesiell på alle måter. Det positive med pandemien er at jeg fikk trent veldig godt. Når det ikke er noe særlig annet å finne på, er det lett å holde fokus. Kanskje var det også litt lettere på bortebane uten tilskuere, noe som gjorde at presset nok ble mindre, reflekterer han. 

Vi spør hva slags ambisjoner han har som fotballspiller.

- Det er et spørsmål som det er vanskelig å svare på. Jeg har selvsagt lyst til å få ut hele potensialet mitt, og alle unge spillere vil vel antakelig ut prøve seg i et annet land. Men det er på lang sikt. På kort sikt er jeg Mjøndalen-spiller og det er her fokuset mitt ligger, svarer han.

Håper å rekke seriestart

I sesongoppkjøringen har Syver dessverre vært ute med skade, men forteller at han er tilbake på treningsfeltet etter å ha gjennomført opptrening sammen med fysioterapeut Eirik Pettersen.

- Nå øker jeg belastningen litt for litt og ser an hvordan det kjennes. Målet er å rekke seriestart. Forhåpentligvis kan jeg få noen minutter i de to treningskampene som står igjen også.

Men hva tror egentlig Syver om 2021-sesongen?

- De to første treningskampene var jo veldig bra. Vi viste fine tendenser i åpent spill, og hvis vi i tillegg begynner å skåre igjen på dødball, så blir dette veldig bra. Både for min egen og lagets del håper jeg at vi kan ta vare på flyten fra høstsesongen 2020. Jeg tror årets MIF-lag blir veldig spennende. Vi har tro på seier før hver eneste kamp og har potensiale til å virkelig overraske mange i år, spår Syver avslutningsvis. 

 

Annonse fra Obos-ligaen: