Tom Henrik Nevermo Rogstad

Tom Henrik er ny styreleder i MIF Fotball

Tom Henrik Nevermo Rogstad overtar som styreleder i MIF Fotball etter Trond Stabekk. VI har tatt en prat med den nye styrelederen.

Annonse:

Og den nye styrelederen er altså innflytter. Han kommer opprinnelig fra Heggedal i Asker, men lot seg lokke til Mjøndalen da han møtte Agathe for femten år siden. De er fortsatt lykkelig gift, og ekteskapet har resultert i tre barn som alle spiller eller har spilt fotball for MIF.

- Men selv klarte jeg ikke velge mellom fotball og langrenn da jeg var yngre, sier 46-åringen.

Han begynte på Norges Toppidrettsgymnas som langrennsløper, men reiste over dammen til USA og spilte universitetsfotball der samtidig som han tok utdanning. Selv beskriver han seg som middels god i idrettene han drev med.

- Og jeg liker fortsatt å holde meg i aktivitet, legger han til og mener allsidigheten flere idretter har gitt ham en styrke også i voksenlivet. Og denne allsidigheten ser vi spor av på CVen hans også.

En aktiv mann

For Tom Henrik har vært engasjert i MIF helt siden han flyttet til Mjøndalen.

- Jeg satt faktisk i fotballstyret en kort stund tilbake i 2010 og 2011 og har vært trener i barnefotballen samt sponsor både i barnefotballen, toppfotballen og faktisk også i skigruppa. Og jeg mener helt bestemt at hvis man har muligheten til å bidra, så skal man gjøre det. I det daglige har jeg de siste tretten årene vært administrerende direktør i ITverket, som er et IT-konsulentselskap med kontorer i Oslo og Drammen.

Som styreleder skulle dermed lederegenskapene være i orden, og Tom Henrik mener også at den yrkesmessige kompetansen kan brukes i sitt nye verv.

- Absolutt. Vi er nærmere 130 ansatte i ITverket, og med konsulenter som vi leier inn, så sysselsetter vi bortimot 200 mennesker. Konsulentbransjen handler mye om mennesker, kultur og utvikling av kompetanse, og det er veldig likt det en fotballklubb som Mjøndalen skal holde på med. Jeg har et ønske om å bidra til å utvikle og profesjonalisere både mennesker og organisasjon uten at det skal gå på bekostning av kultur og verdier, forteller han engasjert.

- Hvorfor takket du ja til å ta over som styreleder? spør vi.

- Det er veldig hyggelig å bli spurt om å ta et så viktig verv som styreleder jo er, og jeg tar det som en tillitserklæring at klubben ønsker meg i denne rollen. Som person liker jeg å være engasjert og har ofte sterke meninger om ting – og da må jeg også bidra. Mange ytrer seg kritisk om mye, men er ikke interessert i å ta ansvar selv. Sånn ønsker jeg ikke å være, svarer Tom Henrik.

Viktig å ta samfunnsansvar

- Dessuten mener jeg det er viktig å ta samfunnsansvar og bidra der jeg kan. Og ikke minst har hjertet mitt blitt veldig brunt på de femten årene jeg har bodd her, legger han til.

Som gift trebarnsfar med fulltidsjobb måtte imidlertid forespørselen diskuteres hjemme.

- Jeg måtte love kona at jeg skal klare å balansere jobb og familieliv med styreledervervet, men da fikk jeg også hennes velsignelse til å takke ja! forteller Tom Henrik.

- Men jeg må jo også være såpass ubeskjeden at jeg mener at jeg har noe å bidra med. Hvis jeg ikke hadde hatt den troen i bunn, så hadde jeg heller aldri takket ja til styreledervervet. Et styreverv i Mjøndalen Fotball bør man ikke takke ja til dersom man ikke har tenkt å bidra skikkelig.

Vi ber Tom Henrik også forklare hvilke oppgaver styret har i klubben.

- Ved siden av en kontrollerende funksjon, må fokuset til styret være å støtte og utfordre klubbens administrasjon. Vi skal være en sparringpartner for klubben og de ansatte, og denne rollen er kanskje viktigere i Mjøndalen enn i mange andre klubber. Hos oss må alle bidra, og jeg forventer at alle styremedlemmer er aktive og bidrar positivt. Styret skal også være en pådriver for at klubben når sine langsiktige mål og ikke minst sørge for at vi følger den strategien som er lagt.

Fyldig strategiplan

Det er ikke små saker som ligger i strategiplanen i MIF Fotball.

- Vi skal ivareta breddefotballen, utvikle anlegg og følge opp ambisjonen om å bli en selgende klubb som dyrker frem unge talenter og har en sunn økonomi. Klarer vi alt dette innenfor de økonomiske rammene vi har i MIF, så har vi oppnådd mye, sier styrelederen.

Når vi spør Tom om hvordan styret og det sportslige apparatet best kan samarbeide for at MIF skal oppnå sportslig suksess, så begynner Tom svaret sitt med å problematisere definisjonen av sportslig suksess. Og det er kanskje ikke så dumt at vi har en styreleder som reflekterer over dette.

- For meg er det nesten like stor sportslig suksess den dagen vi selger vår første spiller for over ti millioner kroner som å rykke opp igjen til Eliteserien, forklarer han.

- De som til enhver tid er ansvarlig for det sportslige, vil nok alltid ha lyst til å bruke masse penger på best mulige spillere. Men vi må ha en balanse hvor vi ikke bruker penger vi ikke har, og vi må være disiplinerte på å gi egne unge spillere sjansen. Og da snakker vi ikke om ti minutter på slutten av en kamp som allerede er avgjort, men vi må tørre å bruke unge spillere over tid. Da opplever de utvikling og mestring på et så høyt nivå som mulig. Som styre skal vi selvsagt ikke blande oss i laguttak, spillestil og det fotballfaglige, men vi må definitivt samarbeide med sportslig ledelse om økonomi, utvikling og strategi. Selvsagt skal vi alltid jakte tre poeng hver søndag, men vi må også være lojale mot den strategien klubben har valgt på lang sikt. Og det er styrets oppgave å passe på at dette blir fulgt. 

Fotballen er ikke bare A-laget

Og når vi spør den nye styrelederen hva den sportslige målsetningen for MIF Fotball er på kort sikt, så minner han oss på at det er viktig å huske at styret er styret for hele MIF Fotball og ikke bare A-laget.

- Ja, vi omfatter også bredden – barn, unge og voksne, alle som driver med fotball i Mjøndalen Idrettsforening. Klubben har lagt en strategi, men den må alltid justeres og jobbes med underveis, presiserer Tom før han legger frem sine tre overordnede ambisjoner:

- Vi må tette gapet som har vært i klubben mellom bredde og toppfotball/akademi. Her er både Bjørn Petter og Bjarne allerede i gang. Dersom vi skal fortsette å være en klubb med topp og bredde sammen, så må vi være nettopp det – én klubb. Videre må vi også forbedre anleggssituasjonen. Kunstgress på Vassenga er skikkelig på overtid. Jeg har et mål om å få barn og unge tilbake til løkka, og da er kunstgress på Vassenga et viktig skritt på veien. Det tredje punktet er å få A-laget tilbake til Eliteserien, etablere oss der og unngå nedrykk.

Men mange er nok nysgjerrige på sportslige målsetninger for A-laget, og Tom Henrik har selvsagt tanker om dette også.

- På kort sikt må det være å få frem unge gutter som kan utfordre de elleve som starter hver søndag. Her har vi allerede mange spennende talenter på gang som virkelig tar store steg. Så dette kan godt være et kortsiktig mål for oss. Jeg skulle ønske flere tok turen på treningskampene våre, for der har man virkelig fått se hva som kommer under våre beste akkurat nå. Det er veldig gøy å se sekstenåringer ta for seg blant de voksne. Jeg håper og tror at flere av våre unggutter vil få mye spilletid allerede i 2023, sier Tom Henrik.

Drømmer om å distansere rivalene

- På lengre sikt er målet helt klart å spille i Eliteserien igjen, og i løpet av tre år bør dette absolutt være realistisk. Jeg håper virkelig hele bygda støtter helhjertet opp om dette målet. Og den beste måten å vise det på, er å komme på stadion på kampdag både i medgang og motgang.

Vi må avslutte med å spørre den nye styrelederen hvor han ser MIF Fotball om fem år.

- Om fem år er det et yrende liv på nytt kunstgress på Vassenga sommer som vinter. I tillegg har damelaget etablert seg litt oppover i divisjonene og har bra tilvekst fra yngre årskull. Og flaggskipet – A-laget – er det beste hjemmelaget i Eliteserien fordi det gjør så innmari vondt å møte oss på Consto Arena. 3050 og Dala har rekruttert ytterligere og fortsetter å skape den fantastiske rammen de har rundt kampene våre, og vi har i gjennomsnitt 2.750 tilskuere på hjemmebane. Vi har akkurat solgt tre egenutviklede unggutter til klubber ute i Europa – og vi ligger godt foran naboene våre litt lenger nede langs elva, avslutter styrelederen med et stort smil.

Annonse fra Obos-ligaen: