Til Marbella med selvtillit og trua i bagasjen

Mandag oppsøker A-laget grønne baner og varmere strøk for en ukes treningsleir på Marbella. Vi har sett litt bakover og mye fremover, og gjør opp en status halvveis i pre-season 2024.

Annonse:

Frem til i dag

Mjøndalen har eksistert i toppfotballen nærmest sammenhengende siden 1920-tallet, men vi kan likevel definere tre perioder som klubbens «glansperioder». 20- og 30-tallet ga oss sju finaler og tre NM-gull. 1967-1994 ga oss 28 sesonger på norsk fotballs to øverste divisjoner, samt en finale og to seriesølv.

Den siste glansperioden er den vi er midt inne i nå. 2024 blir vår 16. strake sesong på nivå én eller to. Det er ikke mange norske bygdeklubber som kan skilte med samme statistikk. Vi skal ha dette i bakhodet, og være stolte av hva vi faktisk får til i bygda vår – samtidig som vi skal få lov til å drømme større. Det er fult mulig å rette blikket oppover, med begge beina plantet i bakken.

Det ble rundt 2009 vedtatt en målsetning for klubben. Laget skulle etablere seg blant landets 20 beste lag, «… og da vil vi slumpe til å rykke opp en gang iblant» ble det kommentert. En god målsetning bør være tydelig, oppnåelig, men samtidig litt hårete. Når du målet hver gang, er det satt for lavt, når du det aldri er det for drøyt. Etter 15 sesonger er fasit at målet er nådd åtte ganger, de syv siste sesongene har vi vært fra to til ni plasser unna planken – to ganger har vi «slumpet til å rykke opp». Det tyder på en edruelig og fornuftig målsetning, som likevel krever mye av en klubb som vår. For å etablere seg blant topp 20 kreves et godt fundament, og en god økonomi. Fundamentet har vi, men vi må kompensere for et mindre marked gjennom å være litt bedre og litt smartere enn andre – vi må få litt mer ut av hver krone.

De første 13 sesongene fra 2009 var på mange måter et eventyr, vi var en fugl Fønix som reiste seg fra asken. Vi var sjarmerende, overraskende og underdogs. Vi fikk egen tv-serie og fotball-Norge unnet oss suksess. Men alle eventyr har en slutt, og nå er tiden kommet for å vise at vi er noe mer enn en Askeladd – vise at vi har en naturlig plass blant Norges 20 beste fotballag.

På tide å rette blikket fremover

Etter nedrykk i 2021, og klubbens første trenerbytte på 17 år, har vi vært gjennom en omstilling – både med tanke på menneskelige og økonomiske ressurser. Det vil si, like mye som en omstilling har det kanskje vært å finne litt tilbake. Tilbake til et godt fundament, tilbake til stein på stein, tilbake til de vi er og det som gjør oss gode.

Oslo 20230424. Mjøndalens trener Kevin Nicol under 1.divisjonskampen i fotball mellom Mjøndalen og Fredrikstad på Consto arena.Foto: Annika Byrde / NTB
Oslo 20230424. Mjøndalens trener Kevin Nicol under 1.divisjonskampen i fotball mellom Mjøndalen og Fredrikstad på Consto arena.Foto: Annika Byrde / NTB

Vi ser nå resultatene av disse prosessene, og det vi ser er svært lovende. Kevin og hans team har virkelig begynt å sette avtrykk i spillestil og stall. De har fått frem en gjeng unge spillere som til sammen utgjør et godt lag, og som vet hvordan de vil spille fotball. Fra høsten i fjor så vi at de tok store skritt sportslig, og gjennom vinterens treningskamper har det blitt svært tydelig at fremgangen bare har fortsatt. Gutta lyser av selvtillit og spilleglede, de tør å gjøre feil og tør å være offensive. Da er det artig å være tilskuer. Før sesongstart ser det lysere ut enn på lenge, og det er mye som tilsier at dette kan bli et artig år for oss med brune hjerter. Vi kan begynne å sikte oss inn mot målsettingen igjen, og det betyr også at en kvalikplass kan få ligge der som en mulig gulrot og opptur. Sene høstkamper, med flomlys og høy nerve hadde vært en fin bonus og god avslutning på sesongen.

Vi har ingen rike onkler, og kampen om markedskronene er tøff, men vi er heldige og har lojale sponsorer som ser verdien av det vi driver med, og vi har en unik gruppe frivillige og landets kanskje beste dugnadsånd. Uten disse ville vi aldri kunnet drømme om å nå våre mål år etter år. I tillegg har vi nå begynt å kunne høste fruktene av et godt arbeide i vårt akademi. Fokus på utvikling av unge spillere, både på A-laget og i form av god jobbing på Sparebanken Øst Akademiet, har både gitt oss penger i kassa, og gitt unge spillere en mulighet til å nå sin fotballdrøm.

Vi kommer kanskje aldri til å etablere oss blant Norges 10 beste lag, men vi er på god vei til å bli et godt valg for unge spillere som drømmer stort – og vi kommer til å «slumpe til å rykke opp» igjen. Om ikke så altfor lenge.

Fotball , 30. august 2015 , Eliteserien , Tippeligaen , Mjøndalen - StrømsgodsetHer scorer Stian Aasmundsen , MIF
Fotball , 30. august 2015 , Eliteserien , Tippeligaen , Mjøndalen - StrømsgodsetHer scorer Stian Aasmundsen , MIF

På veien kommer vi til å slå både Godset og Brann – og en dag spiller vi igjen en cupfinale.

Første gang var i 1924 – i år skriver vi 2024 …


 

Annonse fra Obos-ligaen: