Tiårets ti største øyeblikk

Her får du de aller største kampene fra tiåret som har gått.

Siden 2010 har Mjøndalen spilt en hel rekke viktige og spennende oppgjør. For det er sjelden kjedelig å følge de brune. Siden vi nå går inn i et nytt tiår, har vi valgt å trekke frem de ti viktigste og heftigste kampene fra 2010-2019. Siden det er klink umulig å rangere disse øyeblikkene, så presenteres de i kronologisk rekkefølge:

Bodø/Glimt – Mjøndalen 15. august 2010

"Sjokkseier da alt så mørkt ut"

SE VIDEO FRA KAMPEN

Etter 16 runder i lagets andre år i datidens Adeccoliga lå Mjøndalen nest-sist på tabellen med 13 poeng. Kun konkursrammede Lyn hadde færre poeng. Det var midten av august og de brune hadde ikke vunnet på over to måneder. De to siste kampene hadde endt med 3-7-tap mot Alta og 0-2-tap mot Løv Ham. Det stilles spørsmålstegn i media om det er mulig for Mjøndalen å overleve på nest øverste nivå. Styreleder Svein Erik Kollerud går ut i pressen og freder trener Vegard Hansen. Neste motstander var Bodø/Glimt på bortebane. Glimt jaget opprykk og var storfavoritt før oppgjøret. Joackim Olsen Solberg og Martin Strange sørget for 2-0-ledelse til pause og de tilreisende red av stormen etter hvilen. Seieren "snudde" sesongen for MIF og innledet en sterk høst. Inkludert Glimt-seieren tar laget 22 poeng på de siste 12 kampene (resultatene mot Lyn ble strøket) og sikrer plassen med fire poengs margin.

Brann – Mjøndalen 29. mai 2013

"Cupbombe i Bergen og starten på MIF-marerittet"

Mjøndalen videre med et nødskrik mot overnevnte Lyn i andre runde (2-1 e.e.o). Neste motstander i cupen var selveste Brann på Brann stadion. Lagene hadde ikke møttes i en offisiell kamp siden 1992. Storfavorittene tok oppskriftsmessig ledelsen, men Pål Alexander Kirkevold var i storslag denne kvelden. I strålende solskinn fikk bergenserne se at Mjøndalen snudde kampen i løpet av to minutter i andre omgang. Begge målene ble satt av Kirkevold og på forsiden av VG Sportens avis dagen etter var det bilde fra Brann stadion akkompagnert av en bombe. De brune tok seg helt til kvartfinalen det året og innkasserte en fin cupsum.

Mjøndalen - Hødd 3. november 2013

"Sikra kvalik og avansement i løpet av fire dager"

Avslutningen på sesongen i 2013 ble høydramatisk. Før hjemmekampen mot Hødd hadde gjestene mulighet til å knipe direkte opprykk. Mjøndalens utgangspunkt var at seier, kanskje, ville gi sjetteplass og playoff. Nøkkelen lå i kampen mellom Vard Haugesund og Bryne. Den måtte et nedrykkstruet Vard vinne for at Mjøndalen kunne passerer Bryne på tabellen. Til pause ledet Hødd 1-0 og Bryne ledet sin kamp på Jæren. På det tidspunktet var Hødd i Eliteserien og Mjøndalen på sjuendeplass. To mål av Sanel Kapidzic for Vard bidro sterkt til en 5-3-seier, men likevel nedrykk, for Vard Haugesund. Kirkevold nettet to og Stian Aasmundsen ett for Mjøndalen som ordnet 3-1-seier og sjetteplass. Hødd fikk den sure tredjeplassen og måtte møte Mjøndalen på nytt tre dager senere i playoff. En onsdag ettermiddag i Ulsteinvik overrasker Mjøndalen på nytt mot Hødd. Christian Gauseth og Vamouti Diomande scoret hvert sitt mål og de brune snur en litt skuffende sesong til opptur og optimisme, selv om det blir brått slutt i andre playoff-runde mot Ranheim.

Mjøndalen - Bærum 15. november 2014

"Høydramatisk kvalikseier som ga Brann-kampene"

Mjøndalen hadde enkelt tatt for seg Fredrikstad i første playoff etter en solid sesong og tredjeplass. Dette var tredje året på rad at laget var inne blant topp seks. I andre runde var Bærum motstander. Vinneren fikk møte et rystet Brann-lag, så mye lå i potten. Et offensivt og teknisk lag skapte store problemer for Mjøndalen og da klokka viste 90 spilte minutter stod det 1-0-ledelse til Bærum. På overtid av overtida tryller Magnus Sylling Olsen frem et mål nærmest ut fra tidenes vondeste utgangspunkt. Fra tilnærmet død vinkel skyter han med venstra i stolpen, via ryggen til Bærum-keeperen og en forsvarslegg og i mål. Taket løftet seg på stadion og til tross for at Gauseth ble sendt i dusjen etter en sen takling på Tokmac Nyguen, vinner Mjøndalen komfortabelt etter ekstraomganger.

Mjøndalen - Brann 26. november 2014

"Opprykk til Eliteserien for første gang på 22 år"

Mjøndalen skulle altså opp mot store Brann fra Bergen i to playoff-kamper. David mot Goliat. Lille Mjøndalen hadde en tiendedel av budsjettet. Brann hadde Marcus Pedersen med millionbonus, mens Mjøndalen hadde lærerassistenter og studenter. Men det var også et lag med stor frykt mot et annet med et herlig kollektiv. Første kampen gikk i Bergen. Gauseth var ute med karantene grunnet det røde kortet. Og under oppvarmingen må stopperbauta Ulrik Arneberg kaste inn håndkledet grunnet skade. Inn kommer en avgjørende brikke, amerikanske Rhett Bernstein, som setter en effektiv stopper for Pedersen med sin fysikk og hodestyrke. Fremover er Diomande elektrisk og sjokkerer publikum med ledermålet i Bergen. Kampen ender uavgjort og ørliten fordel Mjøndalen før returoppgjøret i Nedre Eiker. Der knuser bruntrøyene det engstelige Brann-laget med sifrene 3-0. To mål av Kapidzic og nok et mål av Diomande. Men første og fremst en seier for hele laget, som løp og slet i stykker bergenserne i 180 minutter. Da dommeren blåste av føyk både champagnekorker og hemninger til værs i Mjøndalen. En ellevill feiring endte på torget foran flere tusen oppmøtte.

Mjøndalen - Rosenborg 12. mai 2015

"Gullgrossisten gikk tomhendt hjem"

Returen til Eliteserien hadde gått over all forventning og nådde sitt klimaks i åttende runde. Norges beste lag, skulle bare innom Mjøndalen for å hente hjem tre poeng i sin gullferd. En strålende Pål André Helland ledet an med signaturscoring i lengste hjørnet før Tobias Mikkelsen doblet minuttet senere. Rosenborg virket umulige å slå. Men plutselig kombinerte innleide Amidou Diop og Mads Hansen lekkert på høyrekanten før sistnevnte bredsidet inn reduseringen. Bernstein kranglet inn et dødballtrekk rett før pause og dermed uavgjort før siste omgang. Det så ut til å ebbe ut med poengdeling da Mjøndalen på overtid vant et innkast på Rosenborgs halvdel. Tim Nilsen kastet og Bernstein stusset. Ballen fikk en perfekt bue som gikk over André Hansen og i mål. 3-2-seier og en ny skalp var tatt.

Mjøndalen - Strømsgodset 1. juni 2017

"Første seier over SIF på evigheter"

Cupen dette året inneholdt faktisk to skreller, for Mjøndalen slo også ut Brann senere. Men for mjøndølinger var dette utvilsomt høydepunktet. Tredje runde og det var duket for lokalderby mellom erkerivalene Mjøndalen og Strømsgodset. Godset store favoritter og tok oppskriftsmessig ledelsen rett før pause ved Marcus Pedersen – mannen som rykket ned på samme bane tre år tidligere. Han hysjet på seg et gult kort etter scoringen, akkurat sånn det skal være i et slikt oppgjør. Etter hvilen fikk de brune mer rom og hadde høyere tempo i angrepsspillet. Første serverte Pontus Silfwer til Oussenou Boye. 1-1. Ikke lenge etterpå står Boye for målgivende når Amahl Pellegrino enkelt kan bredside inn vinnermålet. Et fullsatt stadion gikk av hengslene og sjelden eller aldri har det vært bedre å vinne en vanlig rundekamp i cupen.

Florø - Mjøndalen 11. november 2018

"Direkte opprykk i siste serierunde"

Mjøndalen misset i sin første mulighet til direkte opprykk hjemme mot Viking. Dermed måtte Florø slås borte i siste serierunde. Florø var allerede nedrykksklare og man var usikker på hva man møtte på Vestlandet. I tillegg hadde man friskt i minne forrige oppgjør på samme bane (0-5 - tap). Men denne gang var både skruknotter intakt og feil luket bort. Olivier Occean scoret kampens to mål. Det første etter et herlig raid av høyrekant, William Sell. Det andre etter et strøkent gjennomspill av Brochmann. Seieren sendte Mjøndalen tilbake til Eliteserien og pyntet på en fabelaktig bortestatistikk det året (11-2-2). Da ankom med buss fra flyplassen ventet en fullsatt Mjøndalshall hvor det ble feiret, skålt og til og med felt noen tårer.

Strømsgodset - Mjøndalen 12. april 2019

"Seier på Marienlyst!"

Tredje serierunde i comebacket i Eliteserien. Mjøndalen stod med null poeng på de to første kampene og trengte sårt poeng. Strømsgodset hadde hjemmebane og kunne ikke tape. Ni tusen tilskuere fikk se Mjøndalen gå rett i strupen på Godset. Første omgang var det klasseforskjell på lagene og de brune gikk til pause på 3-1, som lett kunne vært mer. Sondre Solholm åpnet ballet på en corner, før Gulskogen-gutten Lars Sætra utlignet. Så hamret Stian Aasmundsen inn ledelsen etter retur fra et Gauseth-skudd. Like før hvilen steg Occean opp mellom to stoppere og headet utsøkt i hjørnet. Andre omgang ble altfor spennende, spesielt etter at SIF fikk en redusering. Men de brune holdt helt inn, litt hjulpet av marginer. Mjøndalens første seier på Marienlyst siden 1993. Særdeles god stemning på toget hjem fra Drammen den kvelden.

Vålerenga 1. desember 2019

"Sikra Eliteserieplassen med minste margin"

Det er faktisk ikke mulig å gjøre det mer spennende før siste serierunde. Seks lag stod i fare for å rykke ned. Verst var det for Ranheim og Mjøndalen som stod med to poeng færre enn de fire øvrige. Så seier var det eneste som kunne redde de brune. Selv om Mjøndalen skapte sjanse på sjanse stod det uavgjort til pause – og da lå MIF helt sist på tabellen siden Ranheim ledet på Lerkendal. Ti minutter inn i andre omgang kom det forløsende målet. Et innlegg faller ned i føttene på Fredrik Brustad. Mannen som kun hadde scoret én gang tidligere det året, hjemme mot Godset, var iskald og satte ballen sikkert i kassa. Plutselig spratt Mjøndalen opp på sikker plass siden det i Lillestrøm stadig stod uavgjort mellom nedrykkskandidatene LSK og S08. Resultatene stod seg ut og Mjøndalen knep den siste sikre plassen – med ett plussmål mer enn LSK. Etter kampslutt ble det jubel og stripping (Solhom stod for det siste). Og eufori og glede. Et nytt år i Eliteserien ventet og ingen følelse er bedre enn det.