Surt hjemmetap mot Vålerenga

Mjøndalen tapte på kontroversielt vis mot ti mann søndag kveld.

Vålerenga gjestet Consto Arena for første gang siden den dramatiske kampen i siste serierunde i 2019, men forutsetningene var ganske annerledes før denne kampen mellom tabellnaboene.

Hjemmelaget var gjestfrie, og lot de besøkende fra Oslo styre absolutt alt det første kvarteret. Allerede før det var gått et halvt minutt fikk de et frispark inne på vertenes banehalvdel, og de neste ti minuttene var det stort sett spill mot ett mål.

Mjøndalens første mulighet kom da Lars Olden Larsen fikk ballen og gikk innover langs dødlinja. Innlegget fant imidlertid ingen, og gjestene festet grepet igjen. En gammel kjenning på Consto Arena, Benjamin Stokke, stanget ballen i tverrligger og ned på det påfølgende angrepet.

Dødball imot

Knapt tre minutter senere måtte Alexander Betten Hansen gi et hjørnespark, og Fredrik Oldrup Jensen steg høyest på dette. Han stusset ballen vakkert inn i lengste hjørnet, og Oslo-laget førte dermed helt fortjent 1-0.

Etter skåringen kom Mjøndalen noe mer med i kampen. Hjemmelaget begynte i det minste å komme til noen innlegg, og spilte gradvis på seg selvtillit. Det var spilt 28 minutter da den tidligere VIF-spilleren Markus Nakkim kom svært nær skåring. Men gjestenes unge målvakt, Kristoffer Klaesson var dyktig da han avverget.

Nevnte Klaesson skulle komme i fokus noen minutter senere da han kom løpende ut og brukte armene på ballen etter at han hadde kommet ut av sekstenmeteren. Dommeren valgte å avvente, men da Mjøndalen ikke skåret, blåste han, tildelte hjemmelaget frispark og sendte den unge målvakten helt korrekt av banen.

Marginer imot

Vålerenga tok av Bård Finne og satte inn reservemålvakt Kjetil Haug. Joackim Olsen Solberg gjorde seg klar til å ta frisparket med sitt gode venstreben, men Vålerenga hadde satt opp to murer, og den bakerste tok seg av skuddet. Det var naturlig nok nå hjemmelaget som tok over initiativet i kampen, og VIF var egentlig farlige kun når meget gode Aron Dønnum fikk ballen.

Det var selvsagt en helt åpen kamp igjen da gjestenes ti mann og hjemmelagets elleve entret Consto Arena for de siste førtifem minuttene. Og dramaet var langt fra over. Mjøndalens første sjanse kom da Ibrahim Shuaibu avsluttet etter et minutts spill, men skuddet ble blokkert av en VIF-forsvarer og gikk ut til hjørnespark. På hjørnesparket steg Sondre Solholm Johansen til værs, men fikk ikke ballen på mål.

Dermed var tonen satt for hvordan andre omgang skulle se ut. I ishockey har man power play når en spiller er utvist, og slik minnet det om på Consto Arena i kveld også. Inne i sekstenmeteren flokket gjestene seg sammen, mens Mjøndalen forsøkte å finne åpninger.

Og sjanser ble det. Lars Olden Larsen kom nær etter 53 minutter, men igjen gikk skuddet i en av gjestene og ut til hjørnespark. Når skulle utlikningen komme? Gjestene begynte også å spille kynisk og bruke svært god tid hver gang de hadde ballen, noe som resulterte i et gult kort til Christian Borchgrevink allerede etter ti minutters spill av andre omgang.

Det var spilt 57 minutter da Fredrik Brustad – helten fra fjorårets kamp mot samme lag på Consto Arena – skåret, men målet ble annullert, og Herolind Shala tildelt et (billig?) frispark. Dette skulle være den første av kontroversielle annulleringer i kveldens kamp. Nå var det enveiskjøring utpå matta.

Kontroversielle avgjørelser

Mjøndalen fortsatte å trykke på, og VIF-spillerne falt etter hvert lett i duellene. Men hjemmelaget klarte ikke overliste VIF-blokka. Hver gang det ble avslutning, gikk den enten utenfor eller ble blokkert av skogen av bein inne i feltet. Det ville seg virkelig ikke for Mjøndalen. Både Sondre Solholm Johansen og Lars Olden Larsen var nære på i denne fasen av kampen.

Etter 77 minutter gikk Alexander Betten Hansen ut, inn kom spissen Andreas Hellum. Like etter fikk bortelaget sin første kontring i omgangen, men avslutningen ble aldri farlig for en Sosha Makani som hadde vært arbeidsledig det meste av omgangen.

Det var spilt 82 minutter da det virkelig begynte å koke denne kvelden. Gjestenes målvakt kolliderte med egen forsvarer og begge ble liggende nede. Målvakt Haug var på vei opp da han kastet et blikk utover og så at Mjøndalen var i posisjon til å avslutte. Da valgte han å legge seg ned igjen. Idet avslutningen er i ferd med å gå over streken, velger dommer å blåse. Dette var etter vår mening en svært kontroversiell avgjørelse som sikkert vil diskuteres flere steder.

Men det ble ikke mål, og kampen fortsatte i samme spor som den hadde vært i hele andre omgang. Mjøndalen beleiret gjestenes sekstenmeter, og Fredrik Brustad traff tverrliggeren etter 85 minutters spill. Det skulle ikke bli mål for Mjøndalen i kveld – det virket det som om flere hadde bestemt sammen.

Utrolig nok klarte vi ikke skåre i kveld. Det er bittert med så mange sjanser, og vi tar vel ikke i når vi mener at vi også ble en smule bortdømt av kveldens dommer.

Mjøndalen – Vålerenga 0-1 (0-1)