Mjøndalen – Bryne: På tide med borteseier

Vi har ikke slått Bryne borte siden 2014. Det er det på tide å gjøre noe med.

Den gangen vant Christian Gauseth myntkastet og valgte å ha vinden i ryggen i første omgang. De jærske vindkastene hjalp Mjøndalen til en tomålsledelse allerede etter fem minutter, og bruntrøyene skåret ytterligere to før pause. Gauseth kronet en stor kamp med å sette sin tredje for dagen i andre omgang, men siden det har vi bare tapt på Bryne stadion.

Og lagenes historie går langt tilbake. På 1970- og 80-tallet var Bryne et av landets mest stabile topplag, med spill i første divisjon sammenhengende fra 1976 til 1988. Men lagene møttes før det også. For Brynes storhetstid faller sammen med Mjøndalens storhetstid. Faktisk spilte jærbuene 45 sesonger sammenhengende på nivå 1 og 2 før de datt ut av OBOS-ligaen i 2016. Men de var tilbake på nivå 2 i 2021, og har foran denne sesongen faktisk blitt nevnt som en av utfordrerne til å ta en kvalikplass.

Brødreskåringer

Det blir ofte tett og jevnt mellom lagene, og det var det også i 1969, da lagene møttes for første gang i seriesammenheng. Bryne ledet 2-0 på Nedre Eiker etter to mål av Johannes Vold – som er tidenes toppskårer for klubben, og som også i 1972 skulle bli delt toppskårer i 1. divisjon med vår egen Egil Solberg – men mål av Brede Skistad og Kåre Solberg reddet ett poeng for hjemmelaget.

Brede Skistad skårer på straffespark i lagenes første møte. Faksimile: DT-BB 5. mai 1969

Borte ble det seier etter at Boye Skistad hadde laget begge mål for bruntrøyene. Det endte med at lagene også endte på likt antall poeng og skårede mål den sesongen, men MIF tok tredjeplassen i avdelingen siden de kun slapp inn sytten mål mot Brynes tjue.

Boye Skistad skårer mot Bryne på bortebane og MIF vinner 2-1. Faksimile: DT-BB 11. august 1969.

Året etter ble det ikke særlig bemerkelsesverdige oppgjør mellom MIF og Bryne. Bryne vant på Nedre Eiker, mens Per Ole Bjerknes sikret bortepoeng for MIF i høstkampen. Det bemerkelsesverdige er at Bryne med sine tolv poeng denne sesongen rykket ned, mens Mjøndalen med to poeng mer ble nummer fire i avdelingen! Så det at nivå to i norsk fotball er jevnt – ja, det er ikke noe nytt fenomen.

I 1976 ventet de fleste at bruntrøyene greit skulle hamle opp med nyopprykkede jærbuer på hjemmebane. Men da Bryne skåret to mål i første omgang ble veien lang tilbake mot hardt kjempende gjester. Per Myrmels redusering hjalp ikke, og Brynes første seier på øverste nivå i norsk fotball var et faktum. På Jæren ble det borteseier etter to mål av Egil Solberg i en kamp hvor Brede Skistad reddet på streken og hjemmelagets Gabriel Høyland brente et straffespark.

Også i 1976 var Mjøndalen et dødballag. Men det ble tap på hjemmebane. Faksimile: DT-BB 3. mai 1976.
MIFs bestemann borte mot Bryne i 1976. Men det ble med det ene innhoppet han fikk for landslaget i 1973, da Norge tapte for Luxembourg. Faksimile: DT-BB 2. august 1976

Vant begge – og rykket ned

Året etter ble det nedrykk for bruntrøyene, men en vant faktisk begge kampene mot Bryne, først 3-1 på bortebane før det ble 2-0 hjemme. Da hadde det lysnet for MIF, mente avisene. Men det ble nedrykk. Og det skulle det også bli i 1979, noe som ble befestet etter 2-4 på hjemmebane mot nettopp Bryne.

Fremtiden fulgte MIF-trener Erik Eriksen under den avgjørende kampen mot Bryne i oktober 1979. Faksimile: Fremtiden 15. oktober 1979.

I 1982 var MIF tilbake på øverste nivå, og i en sjansefattig forestilling på Jæren ble det 0-0. Imidlertid kunne kampreferatene melde om praktskåringer til tross for kjedelig spill da MIF vant 3-0 på Nedre Eiker utpå sensommeren. Imidlertid ble det helsvart året etter, da Bryne først vant 5-1 hjemme og så med tre mål på Nedre Eiker stadion. Og nok en gang ble det nedrykk til 2. divisjon.

Per Terje Markussen lagde mange mål mot Bryne på 1970- og 80-tallet. Her etter 3-0 hjemme i 1982. Faksimile: DT-BB 16. august 1982

MIF var tilbake igjen på toppnivå i 1985, og mange gledet seg over å se at Makker’n rundet landslagsmålvakt Per Egil Nygård og gjorde 1-0 i årets første hjemmekamp. Men jærbuene kom tilbake og snudde kampen, slik at det ble tap likevel. Men det året var Bryne av mange spådd til å være gullfavoritt. Borte ble det 1-1, og Bryne skuffet utover høsten. Det ble kun niendeplass, mens nyopprykkede bruntrøyer endte som nummer fem.

Seier og sølv – tap og nedrykk

I sølvsesongen ble det full pott mot Bryne. Først skåret Tom Gulbrandsen kampens eneste mål i borteoppgjøret i en slitekamp, før Odd Johnsen og Freddy Ørbeck utnyttet Per Terje Markussens storspill i høstoppgjøret. Begge storskårerne tegnet seg for to mål hver, og Makker’n stod bak tre av dem.

Freddy Ørbeck stuper inn et av Mjøndalens fire mål hjemme mot Bryne i 1986. Faksimile: Fremtiden 8. september 1986.

I 1987 reiste bruntrøyene til Jæren etter fire strake tap på bortebane – uten skåring! Og ståa ble enda verre av et nytt tap der. Jærbuene vant 3-0 hjemme, og etter å ha slått oss ut av cupen gikk de av sted og vant stort også på Nedre Eiker. Sesongen endte med nytt nedrykk for bruntrøyene.

Dommer Egil Nervik fikk gjennomgå da Bryne feide hjemmelaget av banen et par dager før europacupkampen mot Werder Bremen. Henning Friise, Steinar Aulie og Kai Lagesen er iltre etter at Bryne fikk straffe et par minutter før slutt. Faksimile: DT-BB 14. september 1987.

Brynes storhetstid var også over, og lagene møttes igjen på nivå 2 i 1991. Det ble en jubelsesong for MIF, som befestet opprykket med seier hjemme over nettopp Bryne i september. Da hadde bruntrøyene irritert seg over å gi fra seg ledelsen på Jæren i vårkampen, mens hjemme på Nedre Eiker var det ingen tvil – Per Ivar Fornes ble matchvinner i en kamp hvor daværende fotballformann Bent Inge Bye visstnok skal ha låst seg inne på toalettet de siste ti minuttene fordi han var for nervøs til å følge med!

MIF kunne juble for comeback på øverste nivå da opprykket ble et faktum mot nettopp Bryne i 1991. Faksimile: Fremtiden 12. september 1991.

Men det ble nedrykk etter en sesong på toppnivå, og MIF skulle rase gjennom divisjonssystemet. Til tross for seier både hjemme og borte mot Bryne, ble det degradering til nivå tre for første gang på nesten tretti år høsten 1994. Og da skulle det ta mange år før lagene møttes igjen.

Jevnt mellom lagene

For MIF gjorde comeback på nivå to igjen først i 2009. Da het det Adeccoligaen, og Vegard Hansens gutter hadde ikke vunnet da Bryne stod på motsatt banehalvdel i fjerde serierunde. Det ble en verst tenkelig start på kampen siden ballen lå i MIF-buret før det var gått to minutter, men mål av Erik Midtgarden og Adrian Paul snudde kampen, slik at MIF kunne innkassere sin første seier på dette nivået i det nye årtusenet. Det ble tap borte, men plassen ble sikret.

Året etter ble det stortap på bortebane etter at Mads Hansen ble utvist før pause, men MIF tok hevn på hjemmebane og ledet 3-0 allerede etter de første femogførr. Sluttresultatet ble 3-1. Så kom to sesonger på rad hvor det ble fire uavgjort mellom disse to tradisjonsbærerne! Og i 2013 vant lagene hver sin kamp.

Siste borteseier

I 2014 ble det raskt klart at Mjøndalen stod på terskelen til noe stort. Og Bryne stod på den andre banehalvdelen i serieåpningen. Det ble en komfortabel 3-1-seier til hjemmelaget, og på bortebane den høsten, laget Christian Gauseth altså sitt hat-trick som nevnt i innledningen til dette sammendraget.

Siden den gang har lagene møttes seks ganger i seriesammenheng – og pussig nok har det endt med hjemmeseier hver gang, med akkurat samme sifre! I 2016 vant Bryne 3-0 hjemme før vi gjorde det samme på vår hjemmebane. Og de fire siste kampene har endt med 2-1 til hjemmelaget.