MIF – Ranheim: Målkalas og snudde kamper

Siden 2010 har MIF og Ranheim fulgt hverandre ganske tett. Dessverre ender det ofte med tap for bruntrøyene.

Og nå er det på tide å snu statistikken.

Det hele begynte tilbake i 1932. Mjøndalen var et av landets beste lag, mens Ranheim var uheldige og trakk maskinlaget i tredje runde i cupen. Og Mjøndalen ledet med seks mål allerede etter første omgang, før de roet ned i de siste femogførr. Da ble det to mål til hvert lag – og avisene kritiserte MIF for ikke å vise sin beste side. Så kravene var høye også den gangen. Dessuten merker vi oss at lagets supportere kom med en lastebil helt fra Trondheim, og de var antakelig flere enn det Ranheim klarer å mobilisere søndag.

Og kampen i 1932 var første gangen Ranheim spilte på våre trakter. I 1949 var det annerledes, for da var Ranheim trøndernes representant i Hovedserien avdeling B. Her lå også Mjøndalen, men førkrigstidens storlag hadde lite å stille opp med da Ranheim gjestet Nedre Eiker tidlig i september 1949. MIF hadde til gode å ta poeng i Hovedserien det året, og det ble tap også på hjemmebane også mot trønderne.

Hei-på-deg-fotball

Bruntrøyene reiste til Trondheim i oktober samme år, og laget hadde fortsatt til gode å vinne. I en kamp preget av «usedvanlig mye poling og hei-på-deg-sparking» (skal vi tro referatet i avisen Nidaros dagen etter) endte det 2-2 mellom lagene etter at Ranheim ledet 2-0. Mjøndalen kom imidlertid tilbake i andre omgang, men sesongens første seier lot vente på det. Og det ble ikke mer enn én seier på MIF i Hovedserien 1949/50 – det endte med sisteplass og dundrende nedrykk – sammen med Ranheim.

MIF forsvant fra toppfotballen noen år etter dette. Ranheim hadde sin første storhetstid på 1950-tallet og skulle ha to sesonger til i Hovedserien dette tiåret samt en semifinale i cupen i 1953 før også de forsvant ut av toppfotballen – i nesten femti år.

Et godt samarbeid med byens lokomotiv Rosenborg skulle imidlertid gjøre at Ranheim kom tilbake i toppfotballen. MIF var også tilbake på nivå 2 da lagene møttes igjen mer enn seksti år etter forrige møte på kunstgresset i Abrahallen 24. mai 2010. Ranheim var overraskende serieleder – mens Vegard Hansens bruntrøyer kjempet i bunnen.

En annen vikersunding – Odd Flattum – var NFFs kampdelegat og fikk se «a game of two halves», akkurat som da lagene møttes i trønderhovedstaden i 1949. Ranheim ledet 2-0 til pause, før MIF overtok helt etter hvilen. Denne gangen ble det imidlertid kun ett mål for bruntrøyene, på straffespark ved Erik Midtgarden.

Granaas senior dukker opp

På høsten begynte det å brenne under beina på MIF. Fokuset hos Vegard Hansen var på å redde plassen, og han var optimist, selv om laget lå under streken da Ranheim skulle komme på besøk 19. september. Laget hadde signert fire nye spillere – og Lars Granaas var tilbake etter skade. Og midtbanesliteren skulle bli viktig i denne kampen. For i en jevn og sjansefattig kamp var det MIF som hadde initiativet etter at trønderdrammenseren Kenneth Dokken ble utvist midtveis i andre omgang. Mot ti mann tok MIF over, og på et hjørnespark kunne Granaas senior stange inn kampens eneste mål en ti minutter før full tid. Og MIF reddet plassen, mens opprykksjagende trøndere måtte finne seg i å havne på kvalikplass.

Året etter vant Ranheim begge kampene, mens MIF tok seks poeng i 2012. Det begynte å smake fugl på Nedre Eiker nå, og det ble jevne bataljer i 2013. I de to kampene i serien skåret Bjarne Kortgaard Ingebretsen det eneste målet da Mjøndalen vant 1-0 på bortebane, mens det endte 0-0 på Mjøndalen Stadion. Begge lag endte blant de seks beste, og etter en fenomenal bortekamp i Ulsteinvik var det nok mange med brunt hjerte som trodde at Ranheim skulle bli grei skuring på hjemmebane. Men bruntrøyene skuffet hjemmefansen og lå under med to til pause. Til slutt ble det 1-4, og opprykkshåpet hadde sluknet fullstendig.

Vant ikke i opprykksåret – men fest i 2016

2014 skulle jo bli MIFs år. Men Ranheim klarte vi ikke slå! Den 9. juni 2014 møttes lagene i Mjøndalen – altså på dagen ti år før denne sesongens oppgjør! Vegard Voll ble kampens eneste målskårer, mens kampen i Trondheim endte målløst. Likevel – opprykk ble det på bruntrøyene.

Men det ble jo med en liten gjesteopptreden i Tippeligaen, og lagene var igjen i samme divisjon i 2016. Om det hadde vært målfattig tidligere skulle det bli mer målrikt mellom lagene. I Trondheim endte det 2-2 etter mål av Joackim Olsen Solberg og Erik Midtgarden, mens hjemmekampen ble en festforestilling.

For foran egne fans ledet MIF 4-0 etter første omgang, blant annet etter en dobbel av Thomas Sørum. Men kampens definitive høydepunkt kom da Erik Midtgarden mottok ballen på drøyt tjue meter. Telemarkingen smalt til på volley, og ballen føk inn i motsatt hjørne. Til slutt ble det 6-2, og alle med brunt hjerte frydet seg over det de hadde sett den kvelden.

Også året etter ble det uavgjort i Trondheim og storseier på hjemmebane. Lagene havnet begge i kvalik, men til tross for tremålsseier i serien ble det Ranheim som trakk det lengste strået da lagene møttes på Isachsen Stadion. Trønderne skulle til slutt også rykke opp til Eliteserien for første gang i moderne tid, og lagene skulle derfor ikke møtes igjen før i 2019 – da i Eliteserien etter Ranheims fantastiske debutsesong og MIFs flotte opprykk i 2018.

Bortkomne sko og dramatisk bunnstrid

Sankthansaften 2019 var det duket for kamp i Eliteserien mellom de to andredivisjonstraverne. Før kampen klarte Tonny Brochmann å glemme skoene sine på Gardermoen, men takket være en kompis av Quint Jansen og supersupporter Terje Borgersen klarte dansken å få tak i skoene igjen. Men det var Joackim Olsen Solberg som svingte ballen inn på et hjørnespark da vår nederlandske gigant stanget inn ledermålet etter et kvarters spill. Ranheim utliknet senere i omgangen, og det ble poengdeling i Ranheimsfjæra.

Hjemmeoppgjøret ble omtalt som skjebnekamp i en svært tett bunnstrid i Eliteserien 2019. Begge lag måtte vinne, og mange fryktet at det ble et nytt nedrykk etter kun én sesong da Ranheim tok ledelsen en kjølig novemberkveld i Mjøndalen. Men mål av Tonny Brochmann, Christian Gauseth og Sondre Solholm Johansen gjorde at MIF sikret seg alle tre poengene. Til slutt holdt det også til fornyet kontrakt i Eliteserien – med minst mulig margin etter et vanvittig drama i siste runde.

Tok ledelsen, men tapte to ganger

Og det ble jo tre år på rad i Eliteserien, slik at neste møte fant sted i 2022 mellom lagene. Da kom jo Mjøndalen godt i gang og var ubeseiret da trønderne gjestet Consto Arena, dog uten å imponere spillemessig. Og årets første tap kom også mot Ranheim. Martin Rønning Ovenstad sendte bruntrøyene i ledelsen, men bortelaget snudde kampen. Og borte var det også MIF som tok ledelsen før Ranheim igjen snudde og vant 2-1.

I fjor vant imidlertid MIF i Trondheim. Kristian Lien skåret to og Martin Rønning Ovenstad ett mål, slik at MIF vant 3-2 på bortebane. Hjemme var det lenge målløst, men Ranheim vant til slutt 2-1 etter at alle mål kom de siste sju minuttene. Vi har altså ikke slått Ranheim hjemme siden den viktige seieren i Eliteserien i 2019 – og det er på tide nå.

Joackim Olsen Solberg, Erik Midtgarden

Thomas Sørum x2, Christian Gauseth, Jonathan Lindseth, Erik Midtgarden, Amahl Pellegrino