MIF – Åsane: Nedrykk, lekre mål og underlige feiringer

Vi har flere tap mot Åsane enn Bergens stolthet Brann de siste tretti årene. Men det var Ousseynou Boyes drømmemotstander.

Det begynte helt elendig for MIF mot laget fra IKEA-bydelen i Bergen. Åsane er relativt sett en nykommer i norsk toppfotball, og fristet lenge tilværelsen i de lavere divisjonene i Hordaland. De karret seg opp til nivå to for første gang i 1993, og da skulle også MIF spille på det nivået etter nedrykket fra Tippeligaen året før. Men den gang var det fortsatt to avdelinger i 1. divisjon, slik at lagene ikke møttes før året etter.

Etter en fryktelig sesongåpning, med tap for Eik, Hødd, Vard og Molde samt et forsmedelig tremålsnederlag på hjemmebane mot jyplingene fra Jevnaker, var det Åsane som stod på motsatt banehalvdel på Nedre Eiker stadion den 26. juni 1994. Kun 233 tilskuere hadde funnet veien for å se på Joar Hoffs elleve utvalgte denne søndagen, og de fikk se at Marius Heiberg sendte hjemmelaget i en etterlengtet ledelse etter en halvtimes spill.

Imidlertid snudde gjestene kampen tidlig i andre omgang. Ikke mer enn fem minutter var spilt da dommer Per Arne Larsgård fra Sandefjord pekte på straffemerket etter at Tor Christian Nilsen hadde felt en Åsane-spiller inne i feltet. MIF-målvakten hevdet hardnakket etter kampen at han tok ballen og ikke mannen, men det hjalp ikke. Straffe ble det, og Åsanes Roar Fredriksen takket for innbydelsen. De oransje utliknet – og var frekke nok til å ta ledelsen ved navnebror Roar Mikkelsen bare noen minutter senere. Ledelsen holdt de kampen ut, og MIF lå på bunnen av tabellen idet sola stod på sitt høyeste.

Overskriften var illustrerende etter at MIF tapte den første kampen mot Åsane noensinne. Faksimile: DT-BB 27. juni 1994

Nedrykket befestet

Om det var dårlig med tilskuere på Nedre Eiker, var det enda verre da lagene møttes til returoppgjøret på Krohnsminde. Kun 22 voksne og tre barn løste billett! De fikk se hjemmelaget vinne 2-1 enda en gang – og den kampen befestet nedrykket for MIFs del. Etter nesten tredve år på de to øverste nivåene måtte bruntrøyene finne seg i at det ble spill på tredje nivå neste sesong.

Selv ikke Per Terje Markussen kunne redde MIF da laget kjempet mot nedrykk i 1994. Foran 25 (!) betalende tilskuere ble nedrykket imidlertid befestet på Krohnsminde høsten 1994. Faksimile: Fremtiden 19. september 1994

Og det skulle ta lang tid før lagene møttes igjen. Åsane holdt stort sett til på tredje nivå, eller 2. divisjon for å bruke den terminologien. MIF kjørte heis – først tilbake til 1. divisjon før vaieren røk og heisen raste helt ned til tredje divisjon. Da heismontørene endelig kom på jobb og lagene møttes neste gang, hadde MIF allerede vært helt oppe på øverste nivå igjen, mens Åsane hadde ansatt en trenerspire ved navn Kjetil Knutsen.

Kjetil Knutsens gutter lå helt oppe på fjerde plass da de reiste til Mjøndalen en junidag i 2016. MIF – som altså hadde spilt i Tippeligaen året før – hadde startet svært svakt og lå på nedrykksplass, men Christian Gauseth tok ansvar og sendte bruntrøyene i føringen via en Åsane-forsvarer før det var gått ti minutter. Samme mann sørget også for 2-0 ti-tolv minutter ut i andre omgang, og innledet en rekke på fire seire på rad – noe som rettet opp inntrykket etter en svak seriestart.

Snål skinkefeiring

Da MIF vant bortekampen 4-1 ble vi vitne til en selsom feiring. Da Ousseynou Boye satte Mjøndalens tredje (og sitt andre) for dagen med en lekker lobb ti minutter før slutt, skulle alle spillerne plutselig feire ved å gni seg med hånda på høyre skinke! Vi har aldri fått noen forklaring på dette, men tar gjerne en gjentakelse i Mjøndalen 16. mai! Etter sesongen valgte Åsane for øvrig å avslutte arbeidsforholdet med trener Kjetil Knutsen. Han reiste i stedet til Bodø for å skrive seg inn i historiebøkene.

Året etter tok Åsane ledelsen to ganger hjemme, men MIF klarte å utlikne begge ganger. Hjemme ble det en grei 3-0-seier etter to ganger Pellegrino Special. Først klinte han til på volley etter bare to minutter spill, og ballen suste inn i motsatt kryss, før han i andre omgang sendte ballen kontrollert i motsatt hjørne fra venstre kant – akkurat slik han senere ble landskjent for. Det var MIFs femte strake seier det året.

Åsane Pelle Boye.JPG
MIFs to målskårere borte mot Åsane i 2017, Ousseynou Boye og Amahl Pellegrino.

Tre på rad for Boye

I 2018 skulle Boye skåre i sin tredje bortekamp på rad mot Åsane. Og kun halvannet minutt var spilt da Boye fosset igjennom hjemmelagets forsvar. Vamouti «Dio» Diomande vippet ballen lekkert til den senegalesiske måltyven, og MIF ledet før halvannet minutt var spilt. Denne gangen var det ikke duket for noen utradisjonell feiring. Timen var spilt da spissen brukte farta si og var først på en ball som Åsanes målvakt Borger Thomas også forsøkte å nå. Men Boye var først, og kunne spasere ballen inn i det åpne målet. Tomålsseier var fortjent.

Imidlertid måtte Åsane-dödaren stå over hjemmekampen med brist i ribbeinet. Da ble det kun 1-1 etter at Åsane tok ledelsen. Sondre Solholm Johansen knuste motstanderne i lufta på klassisk vis i andre omgang og utliknet, men flere mål ble det ikke, slik at lagene delte poengene. Til tross for dette ble det direkte opprykk på bruntrøyene og tre år på rad i Eliteserien, slik at lagene ikke skulle møtes igjen før i 2022.

Tunge tider

Da hadde Boye den yngre for lengst forlatt MIF, men andre var på vei opp og frem. Brinder Singh fikk sin debut fra start mot Åsane for et Mjøndalen i krise. Laget hadde tapt fem på rad, men unggutten ledet an offensivt for et hjemmelag som burde ha skåret mer enn det ene målet de noterte seg for i første omgang. Da han måtte gi seg med skade tjue minutter før slutt, kom Matias Belli Moldskred inn, og krølltoppen var uheldig da Åsane skjøt i stolpen kvarteret før slutt. Ballen endte i beina på en meget forfjamset innbytter – og trillet inn i eget bur. 1-1 ble sluttresultatet, og det var kun en drøy måned til lagene skulle møtes igjen.

I mellomtida skjedde det mye på Consto Arena. Både hovedtrener og daglig leder takket for seg, slik at det var ei skute i stormen Kevin Nicol ledet ut på Myrdal stadion til sin første kamp som hovedtrener. Og skotten fikk en pangstart i rollen da Martin Rønning Ovenstad sendte bortelaget i føringen etter et kvarters spill. Men Åsane utliknet umiddelbart, og det var det som skjedde i første omgang.

Også i andre omgang startet MIF friskest. Meinhard Olsen hadde muligheten på åpent mål, men vinkelen ble for spiss for færingen før Love Reuterswärd skjøt i stolpen. Bortelaget var nærmest ledelse – men hjemmelaget var giftige på kontringer. Det skulle straffe seg helt på tampen, for da Erling Myklebust skåret ledermålet. Samme mann økte også til 3-1 på overtid da bruntrøyene kastet frem det de hadde i et forsøk på å utlikne.

På tide å bryte trenden

I fjor tok et skadeplaget MIF-lag imot Åsane til serieåpning hjemme på Consto Arena. Thomas Kinn ble kåret til banens beste, og det sier vel det meste om kampen, men faktisk hadde Meinhard Olsen et skudd i treverket i andre omgang, så på den måten var kanskje hjemmelaget nærmest seieren likevel.

En av mange solide inngripener fra Thomas Kinn mot Åsane i første serierunde 2023. Foto: Birger Marius Kristiansen

Borte ble det tap. Åsane tok ledelsen på et praktskudd allerede etter 16 sekunder, og selv om MIF hadde snudd kampen tidlig i andre omgang, så ble alle poengene igjen i Bergen etter et godt bytte og enda et mål av Erling Myklebust.

Og den kampen oppsummerer egentlig helt hvordan de tolv kampene vi har spilt mot Åsane kan ses under ett – fra det helt fenomenale til det tafatte. Vi satser på å være på den fenomenale delen av skalaen torsdag. Vi har ikke slått dem hjemme siden 2017, og det er på tide nå.