Lien: - Brann-kampen kanskje mitt beste minne

Kristian Lien selges til Groningen for en sum som er Mjøndalens største spillersalg noensinne.

Annonse:

I FC Groningen blir Kristian lagkamerat med to andre unge og lovende norske spillere. Både tidligere Strømsgodset-spiller Johan Hove og tidligere tangotrøye Isak Määttää spillere allerede i klubben, som også har tradisjon for gode norske spisser. I fire sesonger spilte nemlig Erik Nevland der fra 2004 til 2008, og han ble nærmest legende med mål i annenhver kamp og ikke minst den ærefulle utmerkelsen «årets Groningen-borger» i 2007, som kun en av to fotballspillere noen gang – den andre er Arjen Robben, og han trenger vi antakelig ikke forklare hvem er.

Tradisjon for norske spisser

Groningen gjorde også sitt største salg noensinne da de solgte haldenseren Jørgen Strand Larsen til Celta Vigo for elleve millioner euro for et års tid siden, og vi kan også nevne at Alexander Sørloth hadde halvannet år for klubben i 2016-17, så det er en fin rekke med navngjetne norske angrepsspillere Kristian Lien nå føyer seg inn i.

- Det er litt av en rekke, ja, sier Kristian selv. – Da vet jeg hvor lista ligger, smiler han.

I tillegg tar vi også med at både Ruben Yttergård Jenssen og Sebastian Tounekti har vært innom Liens nye arbeidsgiver. 

Men det kladdet litt i starten da Kristian kom til MIF. I fjor ble det kun mål mot SK Brann på de ti sjansene han fikk av Kevin Nicol.

- Brann-kampen er kanskje det beste minnet fra oppholdet mitt her, forteller Kristian, men trekker også frem kampene mot Jerv og Hødd i år, hvor han var med på å ta alle poengene med sene mål.

For i år har det virkelig løsnet for spissen, som har tegnet seg for tretten mål på sytten kamper i serie og cup. Det har gjort at interessen og markedsverdien har økt – for en spiller som Kevin Nicol uttalte at han ikke ville selge for noen pris tidligere i sommer.

Nicol: - Innser de økonomiske realitetene

Men nå har altså klubben tatt valget om å selge Kristian, og hovedtreneren forteller at han selvsagt er klar over de økonomiske realitetene i klubben.

- Det er jo ingen hemmelighet at vi sliter med økonomien i klubben, og når det er sånn, så blir det selvsagt veldig vanskelig å takke nei til et slikt tilbud. Å bli en selgende klubb er dessuten en strategi klubben har valgt, og det visste jeg da jeg sa ja til å bli hovedtrener, forteller Kevin og legger til at Mjøndalen vil kunne tilby bedre og lengre kontrakter til gode fotballspillere når økonomien blir bedre, noe som igjen også vil kunne øke markedsverdien.

Han håper også salget av Lien vil vise andre spillere at det er mulig å ta store steg på et års tid i fotballen.

- Ja, Kristian har hatt en bemerkelsesverdig utvikling det siste halve året, sier Kevin, som mener at hovedæren for det skal Kristian selv ha.

- Men samtidig skal også medspillerne hans ha ros både for hvordan de tok ham imot da han kom inn i gruppa i august i fjor og for å ha bidratt til å gjøre Kristian enda bedre ved å spille ham i posisjoner hvor han har kunnet lage mål.

Ikke urolig for det offensive spillet

Hovedtreneren er heller ikke urolig for hvordan klubben skal erstatte Kristian.

- Vi må huske at Mathias Bringaker opprinnelig kom til klubben som spiss, og kan fylle den rollen på sin måte. Sander Bratvold har også vist glimt av hva han er kapabel til, sier Kevin som også viser til at sesongen så langt har vist at det er i det defensive spillet Mjøndalen har størst forbedringspotensiale.

- Nå er Kristoffer Tokstad også på vei tilbake til storformen, så offensivt er vi godt forspent, beroliger hovedtreneren.

Sportssjef og daglig leder Bjørn Petter Ingebretsen smiler bredt når vi spør ham hvem som skal ta Liens rolle som toppskårer.

- Fremover på banen har vi mange gode spillere, sier BP, men som også skjønner at spørsmålet blir stilt.

- Hadde vi hatt muligheten, ville vi selvsagt beholdt Kristian litt til, men slik situasjonen er, så hadde vi ikke noe valg når et såpass godt tilbud kom på banen. Og det er jo dette vi ønsker når vi sier at vi skal bli en selgende klubb. Vi fant en ambisiøs spiller med et stort talent, og under Kevins regime har han hatt en fantastisk utvikling som nå altså blir klubbens største salg noensinne.

Men han vil ikke ut med om klubben har konkrete navn på blokka nå som det har kommet litt penger i kassa.

- Når en toppskårer forsvinner, vil det alltid bli spørsmål om hvem som skal ta over den rollen. Etter vår mening har vi fortsatt spillere i troppen som kan gå inn og gjøre den jobben. Vi må fortsette å utvikle de spillerne vi har tilgjengelig, samtidig som vi også må lete etter nye og sultne talenter, forteller sportssjefen.

Glade lagkamerater

Kaptein Jokke – Joackim Olsen Solberg – gleder seg på vegne av lagkameraten.

- Ja, dette unner vi ham. Han har fortjent å få prøve seg på et høyere nivå, og jeg er utrolig glad på hans vegne. Men det er selvsagt med litt blandede følelser, for han har vært en viktig spiller for oss i år, sier Jokke om toppskåreren.

Og det er ikke bare innsatsen på banen kapteinen trekker frem når det gjelder Kristian Lien.

- I tillegg til å være ydmyk og lærevillig er han en hyggelig gutt som kommer til å bli savnet også i garderoben, forteller Jokke videre. – Han er rett og slett en typisk blid sørlending med et mildt vesen, men giftig mot motstanderne på fotballbanen.

Stolt av MIF

Jokke er også stolt av klubben han har tilbrakt det meste av karrieren sin i.

- Som klubbmann så blir jeg jo også stolt av Mjøndalen IF, som greier å selge en spiller til en så stor klubb som FC Groningen. Det er stort for en «liten» bygdeklubb, og jeg håper det gir inspirasjon til de yngre spillerne både i klubben og i distriktet slik at de kan jobbe videre for å utvikle seg og bane vei for nye overganger av denne typen.

Og i likhet med treneren og sportssjefen er han ikke så bekymret for hvordan bruntrøyene skal erstatte toppskåreren.

- Sånn er fotballen på godt og vondt. Noen spillere kommer mens andre forsvinner. Vi har mange gode offensive spillere, og det er ikke der vi er mest sårbare. Både Mathias Bringaker, Brinder Singh og Sander Bratvold er store talenter som nå konkurrerer om spissplassen i laget. Jeg regner med at vi får se noen sultne spillere nå når ferien snart er over. Og jeg har veldig troen på at alle de kommer til å gjøre en god jobb for at MIF skal få en god høstsesong, avslutter kapteinen.

Selv om det er trist å miste toppskåreren, ønsker hele Mjøndalen IF Kristian Lien lykke til videre og håper også at han tar enda flere steg videre i karrieren sin. Takk for innsatsen i brunt, Kristian – vi er stolte av deg!

Annonse fra Obos-ligaen: