Komfortabelt cupavansement

Men Åskollen bød på god motstand lenge.

Det var god, gammeldags cupstemning i Drammen torsdag kveld da Mjøndalen gjestet Åskollen for å spille første runde i Norgesmesterskapet. Og hjemmelaget – som av mange er utropt til landets beste fjerdedivisjonslag og har godt med spillere med erfaring fra Mjøndalen IF på laget – viste virkelig solid kvalitet lenge. Men til slutt ble det en komfortabel seier for serieleder i OBOS-ligaen.

Og Mjøndalen føk ut av startblokkene. Martin Rønning Ovenstad snappet ballen allerede etter tjue sekunder og spilte videre til Benjamin Stokke, som dessverre ikke fikk kontroll på ballen. Men hjørnespark ble det, og det stanget Matias Belli Moldskred rett over tverrliggeren, slik at MIF kunne notere to fine sjanser i protokollen før minuttet var spilt.

Men Åskollen var også med fra start. Før det var gått to minutter, ropte mange av de fremmøtte på straffespark da en Åskollen-spiller gikk ned i feltet. Dommer blåste – men pekte på femmetersmerket, slik at Sosha Makani kunne sette i gang spillet igjen i stedet for å forberede seg på å redde nok et straffespark.

Brinder Singh fikk sjansen alene med Åskollens målvakt idet kampuret viste seksten og et halvt minutt, men en flott benparade gjorde at stillingen fortsatt var 0-0 til tross for et til dels massivt MIF-press.

Hull på byllen

Betalingen skulle komme i det 23. spilleminutt. Og det var et virkelig pent MIF-angrep. Erik Stavås Skistad og Simon Appiah vant ballen midt på egen halvdel og fant Martin Rønning Ovenstad. Liungen slo en herlig crossball til Meinhard Olsen, og færingen ladet kanonen. Målvakten avverget skuddet, men nevnte Ovenstad var våken på returen og pirket inn ledermålet. Endelig var det ro i rekkene, tenkte nok mange MIF-supportere da.

Åskollen ville det imidlertid annerledes. Målet tente dem, og takket være aggressivt press sørget de for en forsvarsmiss av Mjøndalen, slik at de gule og svarte kunne utlikne kun to minutter etter at bortelaget tok ledelsen. Og etter dette kjørte faktisk hjemmelaget kampen en god stund.

Men MIF har Martin Rønning Ovenstad. Kjempetalentet har blitt voksen, og spillet hans skinner om kapp med sola om dagen. Et halvt minutt før pause fikk MIF et hjørnespark, og Ovenstad ruslet ut for å ta det. Han tok fart, vred ballen innover – og rett i nettet. Dermed kunne MIF gå til pause med ledelse.

Økte ledelsen

Ikke lenge etter pause skulle MIF øke ledelsen. Nok en gang var det et herlig hjørnespark som ble svingt inn, og Leotrim Bekteshi steg til værs på bakre stolpe for å stange inn sitt første mål i MIF-drakta. Dermed var det hele nokså komfortabelt, trodde alle med brunt hjerte.

Men Åskollen var ikke ferdige. I det 58. spilleminutt kom de gjennom, og kunne avslutte. Sosha Makani var utmanøvrert, men ballen gikk i tverrligger og ned. Den var klart inne, men dommer blåste ikke, slik at Bekteshi kunne rydde unna. Det hele minnet om Geoff Hursts berømte «mål» fra VM-finalen i 1966, med den forskjellen at ballen denne gangen faktisk VAR inne samtidig som dommertrioen valgte å IKKE blåse mål.

I stedet for 2-3 skulle det bli 1-4. Igjen var det Martin Rønning Ovenstad som skåret, og vi velger å gi ham hat tricket selv om det første målet han lagde, muligens regnes som et selvmål. Nå var det imidlertid ikke tvil – han kunne avslutte alene med målvakt etter et flott gjennomspill av Brinder Singh.

Innbytterne avgjør kampen

Kent Håvard Eriksen var av den oppfatning at fire mål ikke var nok. Kun to minutter senere var det nemlig hans tur til å skrive seg på skåringslisten da han ble fint spilt fri uten å gjøre noen som helst feil. Om ikke folk syntes 1-4 var trygt så skulle vel 1-5 holde.

Men det skulle bli flere mål. Åskollen reduserte til 2-5 et par minutter senere, før det var duket for nok et flott MIF-mål etter 72 minutter. Mjøndalen fikk et frispark på høyre side, og det ble tatt kort til Brinder Singh, som viste frem pasningsfoten igjen. Denne gangen traff innlegget perfekt på bakre stolpe, der unge Frank Bamenye steg til værs og kontrollert kunne fastsette sluttresultatet til 2-6.

Dermed tar MIF seg greit videre til 2. runde i det som må sies å ha vært en flott førsterundekamp. Åskollen takker vi for kampen og ønsker lykke til videre med årets sesong!