Knuste rivalene

Med sin største hjemmeseier i Eliteserien noen gang sendte Mjøndalen naboene fra Drammen by tilbake som slakt i kveldens Ælv Clásico.

For Mjøndalen gav seg ikke før ballen hadde ligget i nettet tre ganger bak Viljar Myhra, og 3-0 er den største hjemmeseieren de brune noen gang har klart i Eliteserien på de sesongene vi har vært oppe blant de beste. Ikke nok med det, vi tok også ledelsen i de innbyrdes oppgjørene mellom klubbene på øverste nivå siden vi kom tilbake i 2015 – se statistikk under.

Hjemmelaget fikk en pangåpning da Ole Amund Sveen kranglet ballen i mål omtrent før de oppmøtte hadde fått satt seg. Det var spilt tre og et halvt minutt da Martin Rønning Ovenstad lempet et frispark inn i feltet. Ballen endte til slutt hos opplendingen, som banket ballen i målet via en motstander. Dermed tok det fyr på Consto Arena.

Og Mjøndalen fortsatte å trykke på. Gjestene var ikke i nærheten å skape noen ting de første ti minuttene og ble stort sett løpende mellom. Imidlertid kom de mer med i kampen etter åpningskvarteret, og det var spilt 23 minutter da Sosha Makani måtte ut i full strekk for å avverge Mikkel Maigaards forsøk på en markkryper fra distanse. Et godt skudd, men vår iranske panter var med på notene.

Neste sjanse var vår. Stadionuret hadde passert en halvtime da Rønning fosset oppover venstre kant etter en glimrende kontring. Han hadde med seg Fredrik Brustad, men valgte å avslutte selv. Dessverre strøk ballen så vidt utenfor bortre stolpe.

Et par minutter etter var det igjen Sosha Makani som stod frem som en gigant. Gjestene har mange spillere med flotte navn, og et av de flotteste er Valdimar Thór Ingimundarson. Han kom etter hvert alene med Makani, men igjen var målvakten i det umulige hjørnet. Kun tre minutter senere reddet han oss igjen da Johan Hove forsøkte å plassere ballen fra femten meter, og dermed klarte vi ri av stormen gjestene anla før dommeren blåste for pause.

Starten på andre omgang ble langt roligere enn den første. Det var mer stillingskrig nå, og for nøytrale tilskuere var det nok de tøffe duellene og supporternes synging som var det mest underholdende. Men i det 58. minutt satt dagens andre mål for hjemmelaget. Mjøndalen vant ballen på motstandernes banehalvdel, og Christian Gauseth fant Fredrik Brustad, som fosset gjennom det åpne forsvaret. Elegant lobbet han ballen over en utrusende Viljar Myhra, og dermed ledet bruntrøyene 2-0 over erkerivalene.

Om gjestene hadde vært bleke til nå i andre omgang, så gikk lufta nå virkelig ut av dem. Det sies at 2-0 er en farlig ledelse, men selv ikke den verste pessimist blant hjemmelagets tilhengere var nå i tvil om hvor i den nye kommunen de tre poengene kom til å ende.

Kronen på verket kom da innbytter Stian Aasmundsen steg og steg i en hodeduell med Lars Christopher Horst Jan Vilsvik. En av banens minste kunne dermed plassere hodet på ballen og kontrollere den inn i nærmeste hjørne. Da var det spilt 83 minutter av kampen, og Viljar Myhra kunne ikke gjøre noen verdens ting annet enn å vente på at dommeren skulle blåse av dette marerittet gjestene opplevde på Consto Arena denne kvelden.

Og kampen ebbet ut med 3-0-seier til hjemmelaget. Dessverre blir det ikke noen ordentlig fest denne gang på grunn av smittevernstiltakene, men i de tusen hjem i Mjøndalen og omegn ble det fyrt opp sigarer og skjenket konjakk. For selv om plassen langt fra er reddet og Eliteserie-spill 2021 sikret, var dette en kveld vi kommer til å huske i mange, mange år.