Sander Bratvold gratuleres av mer rutinerte lagkamerater etter skåring mot Raufoss 04.08.22. Foto: Birger Marius Kristiansen

Frelseren fra Tyristrand?

Etter to mål på to kamper har seksten (og et halvt) år gamle Sander Bratvold kommet på alles lepper i og rundt Mjøndalen. Det er på tide å bli bedre kjent med stortalentet.

Annonse:

Vi får begynne med historien. Sander ble sjekket ut av trenerne i Sparebanken Øst-akademiet i 2019 og ble samme høst invitert til å hospitere i U15-gruppa i MIF. Da spilte han midtbane, men ble i løpet av 2020 omskolert til spiss etter at han også var flyttet opp i U17-gruppa. Og selv om han hadde spilt i klubbens farger som del av akademiet ble han omsider MIF-spiller i juni 2021.

Siden har det gått slag i slag, og unggutten imponerte mange da han debuterte på seniornivå i treningskamp mot Sandefjord i februar i år – kun to uker etter at han fylte seksten år. Han kunne vært tomålsskårer etter seks minutter, men for en gangs skyld sviktet instinktet.

Spilte fotball allerede som femåring

Og fotballinteressen våknet tidlig hos Sander.

- Jeg startet å spille fotball i Tyristubben allerede som femåring, forteller Sander og legger til at han var heldig med treneren de første årene.

- Det var Morten Dahle Olsen, som også var trenere i akademiet til Hønefoss BK. Jeg er ikke den eneste i MIF som har hatt ham som trener i oppveksten, det har også Sivert Øverby.

Allerede da han gikk i andre klasse på Tyristrand skole ble Sander en del av HBK-akademiet, og siden den gang har han spilt fotball – til tider veldig mye.

Hadde egen bane i kjelleren

Faktisk hadde han egen fotballbane i kjelleren hjemme hos mor og far, men nå har den blitt byttet ut med styrkerom siden det ikke lenger er bare med ball det lønner seg å trene. Men tro ikke at gutten kun spiller fotball – han ser mye fotball også:

- En periode hadde jeg fem skjermer som jeg kunne se fotball på, smiler Sander.

Det er ingen tvil om at Sander tar egen utvikling seriøst. En vanlig dag i livet hans er bygd opp rundt det å bli en best mulig fotballspiller.

- Jeg står opp tidlig og spiser en god frokost, oftest bestående av ristet brød og Oboy eller egg fra bestemor. Så tar jeg oftest en styrkeøkt før skolen og så en fotballøkt om kvelden.

Spiller fortsatt løkkefotball

Men til tross for mye fotball og skole blir det også litt fritid for Sander.

- Det er viktig med adspredelse og jeg forsøker å få til kvalitetstid med kjæresten. Men jeg er også mye sammen med venner, og vi møtes faktisk en del for å spille løkkefotball også, sier han før han understreker at han legger seg mellom 22.00 og midnatt.

Som så mange andre gutter på sin alder har også Sander store ambisjoner for seg selv som fotballspiller. Og målet er kanskje langt unna nå, men slett ikke uoppnåelig.

- Mitt store mål er en dag å spille for Manchester United, sier Sander og uten å spørre gjetter vi derfor på at det er favorittklubben i England.

Fokuserer på MIF

- En gang i fremtiden har jeg i hvert fall lyst til å leve av fotballen, og hvis jeg kan komme meg til utlandet, så ville det selvsagt vært veldig gøy. Men akkurat nå er fokuset selvsagt på Mjøndalen og min egen utvikling som fotballspiller, legger han til.

Og Sander er klar over både egne styrker og hva han sammen med trenerteamet jobber med for å bli en enda bedre fotballspiller.

- Jeg er en kjapp spiss som beveger meg smart både inne i boksen og i bakrommet. Men jeg må fortsatt utvikle modenheten i spillet mitt og jobbe med å ta mer plass i gruppa. Og jeg har også en del å gå på når det gjelder å involvere meg i spillet også utenom det å true bakrommet. Det jobber vi mye med på treninger, forteller Sander.

Trener styrke

Han er også såpass ung enda at han antakelig ikke er helt ferdig utviklet fysisk enda, og har også begynt å trene en del styrke, blant annet i det tidligere omtalte styrkerommet i kjelleren hjemme hos mamma og pappa på Tyristrand.

- Det er viktig å være sterkere når jeg møter voksne stoppere på seniornivå, innser Sander etter å ha fått noen sjanser både i OBOS-ligaen og ikke minst også for MIF2.

Mange MIF-tilhengere etterlyser også Sander fra start i OBOS-ligaen snart. Sander håper også på det, men tror likevel han fortsatt mangler litt utholdenhet til å kunne stå en hel kamp på landets nest øverste nivå.

- Tempoet er såpass mye høyere sammenliknet med det jeg er vant med, men jeg er klar til å ta sjansen dersom den kommer. Jeg tror i alle fall jeg banker på døra for å komme inn i startoppstillingen snart, sier han.

Tror MIF snur det

Etter kun én seier på ti kamper har MIF ramlet nedover på tabellen, og er i skrivende stund en middelhavsfarer, men har fortsatt heng på plassene som gir kvalifisering til spill i Eliteserien. Skal det bli det, må trenden imidlertid snu fortere enn svint. Sander har også noen tanker om dette.

- Til tider er vi faktisk ganske gode, men vi sliter med det absolutt vanskeligste i fotball, nemlig å skåre mål. På de tre siste kampen kunne og burde vi stått med ni poeng, men i stedet har vi kun klart ett eneste poeng. Som lag er vi selvsagt skuffet over det og jobber knallhardt for å snu det. Jeg har full tiltro til det trenerteamet vi har, og de har gang på gang vist at de klarer å snu motgang. Det er vi utpå banen som ikke klarer å putte ballen i mål, men det er også snakk om marginer hele tiden som vi må få på vår side. Klarer vi det, så begynner vi å vinne kamper igjen, sier Sander, som legger til at han har tro på at laget klarer å snu det så raskt som mulig.

Takker for støtten

Sekstenåringen er også stolt og ydmyk over støtten fra tribunen.

- Jeg har lyst til å si TUSEN TAKK til alle som stiller opp og støtter oss fra tribunen i kamp etter kamp. For oss spillere er det ekstremt motiverende å høre fansen synge. Så håper jeg at vi klarer å snu det og gi tilbake det de fortjener. 3050 og Dala støtter oss i tykt og tynt. Da jeg kom inn mot Grorud ga det meg masse energi da jeg hørte supporterne synge og lage leven på tribunen. Det var veldig stort for meg.

Og observante tilskuere på hovedtribunen på Consto Arena har muligens lagt merke til at Sander allerede har fått sin egen supportergjeng.

- Dette er kompiser jeg har spilt fotball med i mange år, forteller Sander. – De har nok ikke noen egentlig tilknytning til Mjøndalen, men har begynt å følge med, og på det meste har de vært rundt tjue personer på kamp. Det er veldig moro, og jeg håper de også synes det er gøy å være på kamp, sier Sander, som ønsker å takke dem for støtten.

- Vi har tilbrakt veldig mye tid sammen både på ulike fotballbaner og i kjelleren hjemme hos mamma og pappa. De skal også ha sin del av æren for at jeg er der jeg er i dag, for de har bidratt til min utvikling som fotballspiller.

Får støtte fra lokalsamfunnet

Sander er fra et sted der alle kjenner alle, og fremgangen hans i brunt vekker mye oppmerksomhet lokalt på stedet som vel er mest kjent for fengselet med landets høyeste sikkerhetsnivå som ligger i bygda.

- Mamma og pappa kommer ofte hjem og sier «Jeg sku’ hilse fra… Det er gøy med Sander og Mjøndalen nå» og så videre. Det gjør både meg og familien stolt. Og jeg får også en del meldinger fra folk som følger med og har lyst til å komme på kamp.

Til sist vil Sander hilse til 3050, Dala og alle andre som møter opp både på Consto Arena og ymse bortebaner.

- Dere er best, og betyr veldig mye for oss der ute på banen. Stå på for oss, så lover jeg flere mål og bedre resultater fremover, avslutter det sympatiske og ydmyke stortalentet.

Annonse fra Obos-ligaen: