Første matchball til Mjøndalen

Med nedryksspøkelset hengende over bygda, var det to lag med alt å spille for som entret Consto Arena søndag ettermiddag.

Både Start og Mjøndalen trengte alle poengene for å styrke muligheten for spill i Eliteserien også i 2021. Verst ute var hjemmelaget, hvor uavgjort ville redusere mulighetene kun til spinkel teori. Med disse forutsetningene stilte vi også redusert etter de mye omtalte kortene i Haugesund midt i uka.

Men innsatsen fra Vegard Hansens elleve utvalgte menn var upåklagelig. Før det var spilt fem minutter hadde vi en trippelsjanse, men til slutt havnet Isaac Twums skudd utenfor. Nervøse tilskuere følte at de brune virkelig hadde festet grep på kampen.

Likevel var det Start som skulle putte ballen i nettet først i denne kampen. De var farlige hver gang de lyktes med å angripe langs bakken på kantene, og etter sju minutter havnet bak vikarmålvakt Miguel Vieira. Men Kasper Skaanes var noen centimeter på feil side idet pasningen kom, og vi slapp med skrekken.

Gjestene kom mer med etter Mjøndalens forrykende åpning, men maktbalansen skulle forskyve seg tilbake da Tonny Brochmann (som gjorde en god kamp etter mye usikkerhet rundt egen helse de siste ukene) fikk avslutte etter klabb og babb inne i Start-feltet da det var spilt rundt tjue minutter. Men Jonas Deumeland var god og fikk fingrene så vidt på den danske trollmannens skudd.

Vår beste sjanse i omgangen skulle komme i det 33. minutt, da Fredrik Brustad satte hodet på et innlegg fra høyre. Imidlertid fikk han ikke styrt ballen mellom stengene, og det var fremdeles målløst. Nå hadde hjemmelaget produsert store sjanser, og rett før pause fikk vi muligheten igjen. På nytt var det klabb og babb inne i feltet, men de brune kjempet hardest. Flere avslutninger hadde god retning, men alle ble stoppet enten av forsvarsblokka eller av Deumeland i Start-buret.

Dermed var det 0-0 til pause, og spillerne kunne gå i garderoben for å omstille etter det som egentlig hadde vært en forrykende omgang i et nedrykksdrama vi knapt har sett maken til i norsk toppfotball tidligere.

Heldigvis klarte hjemmelaget å ta vare på intensiteten fra første omgang. Kun tre minutter var spilt da Ibrahim Shuaibu sendte lagkamerater, støtteapparat og øvrige fremmøtte til himmels. Martin Rønning Ovenstad kjempet seg inn i sekstenmeteren og fyrte løs fra skrått hold. Deumeland avverget forsøket, men vår toppskårer var frempå og fikk returen i mål. Endelig fikk vi uttelling!

I stedet for å legge seg bakpå, fortsatte Mjøndalen å styre kampen. Fem minutter etter skåringen kunne Ibrahim bli tomålsskårer, men volleyskuddet gikk over. Så var det Christian Gauseths tur akkurat idet meldingen kom om at Haugesund hadde utliknet på Marienlyst. Men selv ikke supermann kunne doble gleden, siden en Start-forsvarer blokkerte skuddet hans. Likevel – vi beholdt initiativet i kampen.

Start måtte prøve å komme tilbake, og løvene fra byen med dyreparken lyktes med å tilkjempe seg initiativet i kampen igjen da det var et kvarter igjen av ordinær tid. Vi var imidlertid fortsatt farlige på kontringer, og innbytter Lars Olden Larsen viste seg som en mester til å holde på ballen når vi fikk sparket den i hans retning.

Nærmest kom bortelaget i det 83. minutt, da Eirik Segberg fikk stå alene på seks meter og skyte i tverrliggeren. Men vi holdt ut, og siden det ble poengdeling i Drammen, betyr det at spenningen nok lever godt inn i julekakebaking og gløggsmaking. Mjøndalens neste kamp er allerede torsdag 10. desember, da turen går til Lerkendal. Siste serierunde er 22. desember, og da møter vi Aalesund hjemme.

Mjøndalen-Start 1-0 (0-0)