Første etappe unnagjort

Mjøndalen feide Aalesund av banen tirsdag kveld, og når Vålerenga gjorde det samme med Start, så betyr det kvalik på bruntrøyene.

Premissene var klare før siste serierunde: Dersom Mjøndalen skulle ha noe som helst håp om spill i Eliteserien 2021, måtte Aalesund slås – helst med mange mål. Samtidig måtte Vålerenga vinne hjemme mot Start.

Det vil nok ikke være dekkende å si at hjemmelaget raste ut av startblokkene på Consto Arena, men Mjøndalen festet raskt grepet mot Eliteseriens desiderte bunnlag denne sesongen. Da meldingen kom over høyttaleranlegget om mål til hjemmelaget på Oslo Øst allerede etter tre minutter, virket det som en vitamininnsprøytning på våre spillere.

Etter tolv minutters spill finner Ole Amund Sveen elegant Martin Rønning Ovenstad til høyre for seg. Den rødhårete liungen har hatt en svært bra siste halvdel av sesongen, og løftet ballen inn mot Sondre Liseth i femmeteren. Vestlendingen tok ned ballen elegant og fikk en enkelt oppgave med å sette inn kampens første mål bak Gudmund Kongshavn.  Og med litt hjelp fra Oslo var da halve jobben gjort.

Samtidig som Mjøndalen tok ledelsen, økte Vålerenga sin til 2-0 i Oslo. Dermed var vi kun ett mål fra å unngå direkte nedrykk.

Det bestemte Markus Nakkim seg for å gjøre noe med. Hjemmelaget fikk et frispark midt inne på gjestenes banehalvdel, og Stian Aasmundsen sendte en høy ball mot Ole Amund Sveen, som i sin tur sendte videre til Markus Nakkim, som omtrent umarkert fikk fyre løs. Ballen føk i mål, og dermed hadde Mjøndalen brukt kun sytten minutter på å krabbe vekk fra direkte nedrykk.

Gjestenes spillere så ut som de mistrivdes mer og mer, og Mjøndalen styrte alt som skjedde på Consto Arena også etter kampens andre mål. Både Liseth og Sveen var nær ved å øke ledelsen, men kampens tredje mål kom ikke før på overtid. Da ble Martin Rønning Ovenstad ble felt på vei inn i feltet på overtid av første omgang, pekte dommeren på straffemerket.

Christian Gauseth var sikker. Han sendte Gudmund Kongshavn i én retning og ballen i den andre retningen. At Vålerenga i forkant også hadde økt til 3-0, gjorde ikke gleden noe mindre blant de utvalgte på Consto Arena.

I andre omgang var AAFK noe mer på notene fra avspark, særlig på grunn av innbytter Mamadou Diaw. Han var frisk og tilførte gjestenes angrep noe annet enn de hadde hatt i første omgang. Likevel ble det aldri veldig farlig for Sosha Makani i Mjøndalens mål. Etter ti-femten minutter av andre omgang var vi imidlertid tilbake til normalen, og Mjøndalen styrte kampen igjen.

Men flere mål ble det ikke. På Intility endte det 4-0, og dermed er det Start som må ta veien ned i OBOS-ligaen. For Mjøndalen venter en sjanse til, nemlig mot Sogndal på nøytral bane 28. desember. Vi ønsker ikke å påføre noen mareritt i jula, men det betyr at Endre Kupen venter på den andre banehalvdelen…