Festfotball på fotballens festdag

På 16. mai slapp endelig MIF-gutta seg løs og skapte fest på hjemmebane.

La oss ta en reise gjennom historien først: Vi skriver 1814, og på kvelden 16. mai er Kongeriget Norges Grundlov klar. Dagen etter blir et underskrevet eksemplar overrakt kong Christian Frederik. Derfor ble den datert først 17. mai, og det er grunnen til at det er denne dagen vi feirer. Men egentlig er det russen som har hatt rett hele tida – det er 16. mai som er festdagen vi burde feire.

Mjøndalen-spillerne har lest sin historie og var fast bestemt på å feire i kveld. Men selv om åpningen var litt famlende og nølende, var standarden satt da Sivert Øverby klemte til fra 19 meter etter ti minutter spill. Raufoss-målvakten måtte slå ballen over til hjørnespark og hønefossingen ble snytt for en praktskåring.

Kaptein med kanon fra kort hold

Særlig på høyresiden hadde Mjøndalen full kontroll og skapte stadig fine innleggsmuligheter. Raufoss ble spilt lave, og måtte samle sine forsvarere i midten slik at hyperfarlige Kristian Lien fikk vriene arbeidsforhold. Men på en dødball skulle det skje – rundt midtveis i omgangen fikk Mjøndalen et hjørnespark, og Martin Rønning Ovenstad svingte ballen inn i feltet. Der ble det kaos, og kula endte hos Joackim Olsen Solberg. Kapteinen la ballen over på sitt farlige venstrebein og banket til slik at ballen føyk som et Nammo-produsert prosjektil inn i nettet bak et sjanseløst Raufoss-forsvar.

1-0, og 3050 kunne juble for ledermål – mot et lag som hadde holdt nullen i fire av sju kamper så langt denne sesongen. Det skulle også bli pauseresultatet – bruntrøyene hadde hatt full kontroll bakover samtidig som angrepsspillet også hadde vist prov på hva Mjøndalen har prøvd på i hele år uten å egentlig ha fått det til annet enn i perioder. Men i dag var hjemmelaget langt nærmere 2-0 enn gjestene var redusering.

Skistad dobler

I andre omgang fortsatte det sprudlende angrepsspillet. Åtte minutter ut i omgangen fikk Kristian Lien sjansen etter et flott innlegg fra Love Reuterswärd, men toppskårerens skudd på halvvolley ble glimrende reddet av Raufoss’ målvakt. Tre minutter senere måtte gjestenes bakerste mann imidlertid kapitulere igjen. Mjøndalen spilte seg opp fra eget forsvarsledd, og innlegget fra Martin Rønning Ovenstad var av prima kvalitet. Ballen havnet på hodet til Erik Stavås Skistad, og midtbaneeleganten viste at han ikke bare kan bruke beina – noe han beviste til gangs med et solid hodestøt. Dermed stod det 2-0.

Men ikke tro at bruntrøyene ga seg der. Er det fest, så er det fest. Og Kristian Lien ville være med han også. Egentlig var det Raufoss som angrep, men innleggsforsøket deres var av semmer kvalitet, og ballen havnet i beina på Sondre Skogen, og libyggen brukte resten av forsvaret før Thomas Kinn spilte ballen langt opp. Der vant MIF de avgjørende duellene, og ballen endte ute hos Martin Rønning Ovenstad.

Hat-trick i målgivende

Liungens innlegg burde blitt klarert av Raufoss-forsvaret, men det gikk forbi alt og alle – og der lurte Kristian Lien. Flekkefjæringen kunne enkelt sette sitt sjette mål for året, og er nå toppskårer i OBOS-ligaen. Og Martin Rønning Ovenstad kunne notere seg for hat-trick i målgivende pasninger.

Dermed ble det fest på Consto Arena dagen før dagen. Nå kan vi senke skuldrene litt og slappe av med is og pølse i morgen. Men ikke for mye, for allerede 21. mai er det Skeid borte. Etter femmålstap på Gjemselund i dag er nok de revansjesugne, og vi må være påskrudd også i Oslo for å få med oss poeng. Deretter venter Sandnes-Ulf her på Consto Arena 29. mai, så det er masse fotball å glede seg til resten av måneden også.