- En klubb med tydelige verdier

En av de viktigste brikkene i MIF er en 27-åring fra Vestre Jakobselv.

Annonse:

Eirik Sande Kristoffersen er nemlig toppspillerutvikler og analyseansvarlig i klubben, og fungerer derfor som et bindeledd mellom Sparebanken Øst-akademiet og A-laget. Til tross for sin unge alder, er det en rutinert fotballmann MIF har lokket sørover.

- Helt fra jeg var liten har jeg drevet med fotball, men jeg fant min plass i treneryrket heller som spiller. Siden jeg kommer fra et lite sted langt øst i Finnmark, måtte jeg tidlig flytte for å fullføre skolegang og ta høyere utdannelse.

Samtidig som han måtte ut, syntes han det var vemodig å flytte fra hjembygda.

- Det var et fantastisk engasjement i bygda rundt Polarstjernen, som er det lokale idrettslaget i Vestre Jakobselv. Alle måtte bidra for at idrettstilbudet skulle driftes og bestå, og det la til rette for at alle unge fikk en trygg og god oppvekst. Når man ligger litt avsides til, bidrar det også til at de fleste tidlig blir selvstendige og hardtarbeidende folk som skjønner verdien av å hjelpe hverandre.

Bindeledd mellom akademi og A-lag

Eirik endte opp som lærer, og har en master i idrettsvitenskap. I flere år jobbet han som akademitrener i Tromsø IL før han vendte snuten sørover ved årsskiftet. Han begynte å jobbe i Sparebanken Øst-akademiet før han ble knyttet til A-laget fra 1. august. Men når oppgavene går ut på å utvikle toppspillere, har han fortsatt mye med akademiet å gjøre.

Leder for Sparebanken Øst-akademiet, Arne Marcussen, forteller at Eirik imponerte allerede fra første gang de pratet sammen.

- Vi var ikke i tvil om at han kom til å passe inn da han tok kontakt med oss. Eirik gjorde en flott innsats som hovedtrener for vårt U17-lag, og fulgte opp spillerne godt også under nedstenging som følge av pandemien. Han er en positiv og fin type, og vi er også glade for å bidra til å gi en ung trener som ham erfaring innenfor yrket.

I løpet av sommeren så klubben seg nødt til å endre litt på strukturen i trenerteamet. I akademiet hadde Eirik markert seg som en talentfull fagmann som var godt likt og flink til å komme med sine meninger. MIF ville gi Eirik sjansen på A-laget, og angrer ikke på det. Marcussen forteller at Eirik satte spor etter seg i akademiet, og at de nye impulsene var velkomne.

- TIL har hatt akademi i mange år, og det har vært fint for klubben å få inn Eirik, som vet hvordan ting fungerer der. Dessuten har han god digital kompetanse, noe som er høyst velkomment hos oss. Kontinuitet er viktig, men alle må få nye impulser for å utvikle seg, sier akademisjefen, som også trekker frem at tre av trenerne i A-lagets trenerteam faktisk har kommet via akademiet.

Unik mulighet

Men hvorfor valgte Eirik MIF?

- Det er en attraktiv klubb fordi den har solide og tydelige verdier, satser på egne krefter og er i stor utvikling. For meg var timingen god siden jeg var på utløpende kontrakt i TIL og dessuten var ferdig med utdannelsen ved årsskiftet. Da MIF kom på banen, var det spennende å bli tilbudt en rolle med mye ansvar i en klubb som virkelig ønsker å videreutvikle satsingen på unge spillere.

Han forteller at han har følt seg velkommen og inkludert i Mjøndalen fra dag én.

- Jeg har trivdes veldig godt etter at jeg kom hit, og det var lett å svare ja da trenerteamet rundt A-laget ønsket meg. Det er en unik mulighet for meg slik at jeg kan bygge opp erfaring fra toppfotballen.

Gjør analyse forståelig

Fra 1. august gjorde altså MIF endringer i trenerteamet, og Eirik fikk rollen som toppspillerutvikler og analyseansvarlig. Vi lar ham selv forklare hva dette betyr i praksis.

- Jeg er daglig ute på feltet sammen med A-laget og følger opp de spillerne fra akademiet som står på terskelen til å ta steget opp på det øverste nivået. Når det gjelder analysearbeidet, så har jeg blant annet ansvaret for å analysere motstanderne våre i forkant og gjøre analysen forståelig for spillerne. Under kampene gjør jeg også analyser som trenerteamet kan bruke underveis og i pausen, samt bruke som basis for spillersamtaler etter kampene. Vi bruker mye videoklipp fra kampene for å se hva vi kan forbedre både individuelt og som lag, sier Eirik.

Den unge treneren forteller at han er ydmyk i møtet med rollen han nå har fått rundt A-laget.

- Jeg får delta i et veldig utviklende miljø med et dyktig trenerteam som jeg kan lære utrolig mye av. Fortsatt er jeg såpass ung at jeg kan si at fokuset mitt kun er på å bli bedre her og nå, og ikke på fremtiden. I MIF får jeg dannet meg erfaring som trener i toppfotballen, men hvor det ender, det vet jeg ikke. 

Og Eirik tror selvsagt at bruntrøyene kan klatre på tabellen i Eliteserien.

- Vi etterstreber utvikling hver dag, og dersom vi fortsetter å jobbe med det, så kan vi klatre vekk fra bunnstriden. I tillegg har vi gjort gode kjøp og får tilbake spillere som er viktige for oss fra skade. Vi har også spilt veldig mange jevne kamper hvor små marginer har avgjort, oftest i vår disfavør. Men vårt sterke kollektiv kommer til å bidra til at vi tar flere poeng utover høsten. For høsten er jo brun, ikke sant? avslutter trenerteamets yngste medlem.

 

Annonse fra Eliteserien: