AH9_6953f

Buekorps, Eidsvoll og kalvekryss

Bergensere påstår gjerne at de er fra Bergen og ikke Norge i samme åndedrag som de hevder byens status som landets rettmessige hovedstad. Generelt hevder bergensere mye i ett og samme åndedrag, og kanskje er det derfor de foretrekker trommer i stedet for blåseinstrumenter i sine korps.

Annonse:

Vi innleder feiringen av grunnlovens 210 år med festfotball mot Åsane.

Våre beste menn

De var de utvalgte fra sin landsdel, mennene som var samlet ved endestasjonen på Norges første jernbanestrekning. Da tenker jeg ikke på Petter Hokstad, Simon Stenseth eller noen av de andre i trøye og kortbukse på Myhrer stadion, men på Løvenskiold, Cappelen, Falsen og alle de andre i sjakett, kalvekryss og knebukser i den staselige, hvitmalte boligen til Eidsvoll jernverk. Til å representere Åsane og omegn sendte Søndre Bergenhuus Amt vossingen og presten Georg Burchard Jersin, mens eikværingene stilte med Christopher Hoen – storbonde og haugianer, til tider i konflikt med både prest og lensmann. Om vestlendingen Jersin forteller historien at han kun åpnet munnen for å tale ved et par anledninger under grunnlovsforhandlingene, men innleggene han holdt var patriotiske. Påvirkningen fra Bergen skinner altså igjennom, men hans fåmælte oppførsel tyder på sterke gener fra en helt annen kant av landet.

Mer enn to hundre år senere sendte igjen Bergen og Eiker sine beste menn til Eidsvoll for å høste heder og ære. Denne gangen måtte imidlertid både eikværinger og bergensere reise hjem med bøyde hoder, uten hverken avansement eller noen ny grunnlov å vise til.

Eidsvoll gir, og Eidsvold tar.

Side om side

I fjor endte Åsane og vi som naboer på tabellen. De landet på en tolvte plass og vi på trettende, etter at begge hadde avsluttet sesongen like sterkt som den startet svakt. I forkant av denne runden i fjor lå vi på femtende plass, med kun bergenserne under oss på tabellen. Vi følger hverandre fortsatt, og i dag ligger vi som nummer tolv med orangetrøyene plassen over. Begge lag har en kamp mindre spilt enn de rundt oss på tabellen.

Åsanes snuoperasjon i fjor skyldtes i stor grad et godt overgangsvindu, hvor spillere som Kristoffer Barmen, Steffen Lie Skålevik og Ole Martin Kolskogen kom inn som gode forsterkninger. Åsane spås av de fleste på nedre halvdel i år, og spillere som nevnte Barmen og Skålevik, pluss Eirik Wollen Steen, regnes som avgjørende for overlevelse. Sesongstarten har vært tung også i år, men etter fire strake uavgjort og ett tap kom den første seieren med 1-0 over tabelljumbo Start i forrige runde.

Alle de tre antatte nøkkelspillerne har slitt med skader i større eller mindre grad. Barmen ødela kneet under trening i vinter, og spilte sine første minutter på banen helt mot slutten av Start-kampen. Skålevik, matchvinneren fra seieren over Start, har vært skadeplaget gjennom vinteren, og sliter i dag med en ankel som gjør ham avhengig av smertestillende for å kunne gjennomføre kampene. Sistemann i trekløveret, stopperen Wollen Steen, har også hatt sine skader, men imponerte mot Start og virker å være tilbake i form.

Blø om så det gjelder

Heller ikke vi startet sesongen slik vi håpet, men etter noen skuffende kamper, som kulminerte på nevnte Eidsvoll, snudde mye i en strålende kamp mot Vålerenga. Med små midler, liten stall og lite rutine blir vi sårbare for skader og karantener. Likevel skal ingen tro at gutta holder noe tilbake. Selvtilliten øker sammen med erfaringsnivået, og trøkket i taklingene vokser i samme takt. Kast et blikk på bildet av Sveen dersom du er i tvil om gutta er villige til å blø for drakta. To brudd på fem kamper er tegn på offervilje, men er ikke et eksempel til etterfølgelse.

Sveen.jpg
Ole Amund Sveen - villig til å blø for drakta.

Fortsetter vi å levere på det nivået vi så mot Enga, og som vi har sett gode tendenser til etterpå, kan torsdagens kamp bli et strålende vorspiel til grunnlovens 210-årsdag.

Du trenger ikke være adelig, geistlig, storbonde eller håndplukket fra din landsdel for å komme på Consto – det holder lenge å være glad i fotball, klubben eller bygda. Hold sjakett, kalvekryss og knebukser presset og klart - kanskje kan vi feire både grunnlov og tre poeng til tonene fra Eiker Janitsjar og «Branna slå» den 17. mai!

Annonse fra Obos-ligaen: