Boye Skistad 75 år

Mr Mjøndalen – Boye Skistad – fyller 75 år 4. mars. Det synes vi det er verdt å markere.

Annonse:

For helt siden han entret toppfotballen som juniorlandslagsspiller i 1964, har Boye hatt noe med fotballen i Mjøndalen å gjøre. Han spilte seg til fast plass på MIFs A-lag i 1965. Da lå laget i 3. divisjon og stod i fare for å rykke ned. Men allerede året etter ble det opprykk, og Boye samt tvillingbroren Brede var avgjørende brikker sammen med andre lovende juniorer.

I 1968 nådde Mjøndalen helt til lagets første (og til nå siste) cupfinale siden 1930-tallet. Det ble tap med tre mål mot serievinnerne fra Lyn, men Mjøndalen var for alvor tilbake på det norske fotballkartet, godt hjulpet av Boyes innsats på banen. Ikke bare var han sportslig en fremragende indreløper, men han var også en lederfigur som tok ansvar både på og utenfor banen.

Faksimile: Fremtiden 14.06.65
Gode juniorspillere hevet Mjøndalen fra 1965 og utover. Fra venstre: Brede Skistad, Torstein Nilsen, Boye Skistad og Øivind Brock

Nesten hele karrieren i MIF

Med unntak for seks kamper i Brann siden han studerte i Bergen i 1971, så tilbrakte Boye hele sin aktive fotballkarriere i Mjøndalen. I tillegg til cupfinalen i 1968 ble det seriesølv i 1976 etter at laget hadde rykket opp til toppdivisjonen i 1971. Bruntrøyene fra den lille industribygda langs Drammenselva klarte å klore seg fast i norsk toppfotball gjennom store deler av 1970- og 1980-tallet. Og Boye var med på alt.

Faksimile: Fremtiden 31.12.1975
Ny sveis, nytt tiår. Boye ble kåret til Buskeruds beste idrettsutøver i 1975.

Han var trener da laget igjen tok seriesølv i 1986, og tok over da klubben desperat trengte hjelp i 1992 i sin siste sesong på øverste nivå for den gang. Mjøndalen klarte ikke redde plassen, men under Boyes lederskap var det kun seriemester Rosenborg som tok flere poeng enn bruntrøyene fra Nedre Eiker.

Boye Skistad 1992.png
MIF reddet nesten plassen i Tippeligeaen da Boye tok over skuta på tampen av 1992-sesongen.

Et enestående avtrykk i MIF – og i norsk fotball

Og ved siden av alt Boye har gjort for Mjøndalen når det gjelder fotball, så har han spilt 56 landskamper i bandy («bare» to i fotball) og vunnet seks norgesmesterskap som spiller og trener samt at han var landslagstrener i bandy i tre år og generalsekretær i Norges Bandyforbund i ti år. Ellers har han også vært daglig leder og administrasjonssjef i det som i dag heter Norsk Toppfotball, men som het Serieforeningen av 1972 da Boye startet. Dette var arbeidsplassen til han gikk av med pensjon i 2015, og i løpet av tiden til Boye som sjef her, har norsk klubbfotball tatt store steg, blitt profesjonalisert og hatt en enorm vekst som nok var vanskelig å se for seg da han startet i organisasjonen.

Boye Skistad 1988.png
Ingen tvil om hvem som var sjefen. Som førtiåring overtok Boye som sjef i Serieforeningen av 1972, senere Norsk Toppfotball.

Kort sagt har Boye satt et avtrykk i norsk idrett som kanskje er helt enestående. I 2014 ble han hedret med Kniksens Hederspris, en pris han selv var med på å innføre i norsk fotball fra og med 1990. Det var høyst fortjent.

Og til tross for sykdom er Boye fortsatt aktiv i og rundt MIF. Sammen med broren Brede ble han tildelt hederstegnet allerede i 1973, fikk MIF-statuetten i 1982 og ble æresmedlem i MIF i 2001. Større utmerkelse er det ikke mulig å få i MIF, men Boye er fortsatt et meget aktivt MIF-medlem. Han er kampvert på A-lagets hjemmekamper, leder i idrettsforeningens representantskap, leder i festkomiteen og leder organisasjonsutvalget – og stiller ellers opp når han blir spurt om det. Han øser gjerne av sin kunnskap både om organisasjon, idrettshistorie og alt annet han har gjort i sitt lange liv innen idretten. Gratulerer med dagen, Boye!

Annonse fra Obos-ligaen: