
Biff og bayer
Oksen fra Torshov kommer til Consto for å overvinne sin første matador, mens den brune bjørnen tørster etter å nedlegge sitt første bytte på egen arena.
Vi kan ikke love champagnefotball når arbeiderklassen fra Sagene og Eiker barker sammen, men vi kan love pils og pølser.
Moët & Chandon eller Aass og Sagene
Vi har allerede gjort unna champis og kanapeer på Oslo vest, nå er det Sagene pils og pølser fra Strøm-Larsen som står på menyen.
Jeg tror ikke jeg fornærmer noen om jeg sier at Ultras Dala og 3050 på champagne-lunsj høres ut som selve definisjonen på elefant i en porselensforretning. Likevel var det vi som forlot selskapet på Bislett med alle jordbærene i egen lomme – uten å knuse så mye som en kaffeskål.
Det er lite Moët & Chandon eller porselen over lagene som møtes mandag. Bayeren er brun og kortreist – enten den kommer fra Eikergutten Poul Lauritz Aass’ bryggeri, eller fra Sagene Bryggeri i hjertet av Torshov. Pølsa fra Strøm-Larsen, eller bløyta på Consto trenger ikke underlag fra Kongelig dansk – det holder lenge med ei lompe fra Asbjørn Aulie.
Vi er med andre ord på hjemmebane denne gang – i dobbelt forstand.
Pølser og pils
Klubben til spillere som Daniel Braaten, Dagfinn Enerly og «Moa» er tradisjonsrik og har hele åtte cupmesterskap i beltet. 50- og 60-tallet var definitivt Skeids glansperiode, mens besøkene på øverste nivå ble mer sporadiske etter 1980, og helt fraværende etter 1999.
I 2005 rykket de ned på tredjenivå, og med unntak av noen besøk i OBOS, har de siden slitt med å etablere seg i toppfotballen. De rykket opp igjen i fjor etter å ha vunnet sin pulje, ett poeng foran Tromsdalen, og med OBOS-ligaens første kvinnelige hovedtrener i Vilde Mollestad Rislaa, er de nå klare for et nytt forsøk.
Østkantklubben spiller sine hjemmekamper på Nordre Åsen på Grefsen, men har sitt utspring fra Torshov på Sagene. Midt i bydelen finner vi Hegermanns plass med oksefontenen, som har gitt supporterklubben «Skeidoksene» sitt navn. Rett ved finner vi slakter Strøm-Larsen, og noen kvartaler unna finner man godt følge til pølsene hos Sagene bryggeri.
Selv om bydelen kan stille både hungeren og tørsten, er det et sultent lag vi møter på mandag.
Sulten på seier
Per-Magnus Steiring, Bendik Riise, Sulayman Bojang og resten av Skeid har hatt en tøff start i divisjonen, og jakter fortsatt sin første seier. De står så langt med tre poeng, som er hentet mot Lyn, Hødd og Lillestrøm. Et magert utbytte, men vi skal vel være de første til å innrømme at det står respekt av 1-1 hjemme mot LSK …
Vi har bak oss tre kamper uten tap, og ligger med det fire poeng foran Skeid på 16. plassen. Etter champagnefotball på Bislett, kjente nok gutta på en liten skuffelse etter 2-2 mot Moss hjemme, selv om de viste imponerende moral med å komme tilbake to ganger og sikre poeng på overtid.
Den samme moralen viste de igjen mot Odd i Skien. Ett mål i sekken før det var gått ett minutt fikk nok mange til å tenke på LSK-kampen, men Bata, Kvam og resten av gutta viste at de er tøffere i hodet enn mange av oss supportere på tribunen. Etter noen famlende minutter i åpningen, hentet de seg inn og var snart helt på høyden med fjorårets Eliteserielag.
Først viste Fabian Kvam oss hvor vakkert det kan gjøres. Fjorårets tredjedivisjonsspiller danset seg gjennom Odds midtbane og forsvar, overlistet vår gamle landslagskeeper - og ga oss en aldeles nydelig utligning.
Andre omgangen ble en forsvarskamp, men når en slåss med så mye energi og engasjement at man som Karim Bata, jubler over å avklare til innkast – da er man vanskelig å slå.
Mandagsbiffen
Karim Bata og Ibi Sawaneh er godt kjent i området rundt oksen på Torshov, og har slitt ut mange par fotballsko på banene omkring Sagene, Grefsen og Grorud. Ibi har mange år i Sagene fotball, og har også akslet den blå og røde drakta til Skeid i sin tidlige ungdom.
Slår vi sammen Karims mot, vilje og kraft med Ibis overblikk, eleganse og teknikk, står vi igjen med egenskapene til en matador som fint kan overvinne sin okse. I alle fall om han har hele arenaen i ryggen.
Mjøndølen er en forsiktig sjel som ikke fråtser i helgemat på en hverdag, men mandagen kan by på en deilig biff.
Er du klar til å hjelpe matadorene våre å ta oksen ved hornene?