Åssiden – bydelsklubben som kunne tatt Mjøndalens plass

I utgangspunktet lukter det rått parti når Eliteserien og 3. divisjon møtes. Men Roger Wernersen advarer MIF.

Annonse:

Søndag er det duket for første runde i cupen mellom Åssiden og Mjøndalen, og billett kan du kjøpe her. I utgangspunktet skal borteseieren være grei – et eliteserielag som skal spille mot et lag som ikke har fått lov til å spille kamp de siste femten månedene, et lag som ligger i samme divisjon som eliteserielagets andrelag.

Men Åssiden har overrasket før, og Boye Skistad uttalte at Åssiden var alltid laget de fryktet å møte i første runde i cupen for det var så lett å gå på trynet mot bydelsklubben fra Drammen nordvest. Og i sølvsesongen 1986 klarte de hvite og blå faktisk å slå ut MIF av cupen.

SIF, MIF og Åssiden i samme divisjon

En som kjenner begge klubber godt, er Roger Wernersen. Åssiden-gutten debuterte for moderklubben allerede som femtenåring i 1981, og spilte i klubben frem til han meldte overgang til brunt fra og med 1987-sesongen. Og selv om MIF rykket ned denne sesongen, ble han i klubben. Den meget anvendelige Roger spilte i alle posisjoner bortsett fra som målvakt, og ble kjent som en potet som sjelden eller aldri gjorde en dårlig kamp. Han var med på opprykket i 1991, men da klubben ikke klarte seg i Tippeligaen i 1992, valgte han å returnere til Åssiden.

I denne perioden kunne Åssiden kanskje overtatt MIFs plass som en av distriktets ledende klubber. De brune var nærmest i fritt fall utover nittitallet, mens Åssiden hadde rykket opp til nest øverste nivå for første gang i 1993. Da Roger returnerte til moderklubben, var det altså for å spille i 1. divisjon – i samme avdeling som storebrødrene MIF og SIF!

- Med opprykket i 1992 hadde Åssiden utført en kjempebragd, forteller Roger.

Klubben hadde mange lokale spillere, og laget var gjerrige bakover. Folk som har fulgt med i buskerudfotballen en stund, husker godt brødrene Pål og Ole Grøndahl fra denne tiden, og det kan også nevnes at en viss Bjørn Petter Ingebretsen spilte for klubben den gang. Bakerst ruvet Gabor Valo med all sin rutine, og i 1993-sesongen videreførte de 4-5-1-systemet sitt inspirert av landslagets fremgang under Drillo, men ifølge Roger så var det med litt mer blandet hell.

Vant på Nedre Eiker, men rykket ned

- Åssiden lå på nedre del av tabellen hele sesongen, og jeg husker at vi slet veldig med tempoet til motstanderne. Men mot slutten av sesongen fikk vi inn noen viktige seiere, blant annet på Nedre Eiker i 20. serierunde. Da vant vi 2-1 over MIF, som hadde spilt i Eliteserien året før, og håpet om å redde plassen levde inn i de to siste rundene

 

MIF-Åssiden 1993.png
Åssiden slo MIF på Nedre Eiker i seriekamp i 1993 og var nær ved å redde plassen på nest øverste nivå. Faksimile: DT-BB

.

Men med kun uavgjort i siste hjemmekamp mot Strindheim og et braktap borte mot allerede nedrykksklare Strømmen måtte Åssiden dessverre innse at det ble retur til nivå tre etter sesongen.

- Manglet kultur for toppfotball

Siden den gang har ikke Åssiden klart å komme tilbake i toppen av norsk fotball. Roger trekker frem at klubben ikke hadde kultur for toppfotball i seg.


- Det var ingen som visste hva det innebar å spille i toppen av norsk fotball, og sånne folk var det masse av både i Strømsgodset og Mjøndalen samtidig. Gode spillere er ikke nok, en klubb må også ha ledere som vet hva som kreves for å spille høyt opp i divisjonene. Slike folk fantes ikke i Åssiden den gangen.

Siden storhetstiden tidlig på 1990-tallet, har Åssiden fristet en tilværelse som oftest på fjerde og femte nivå i norsk fotball. I 2019 rykket laget opp fra 4. divisjon, slik at de nå igjen skal spille i Norsk Tipping-ligaen – blant annet i avdeling med MIF2. Isolert sett skal det derfor ikke være noen tvil om hvem som vinner kampen på søndag.

Men cup er cup, og Åssiden har som nevnt slått ut Mjøndalen av cupen før. Roger var med den gangen, og husker kampen godt.

Heier like mye på begge

- Ja, Åssiden klarte å slå ut MIF i 1. runde i NM i 1986, og det er fullt mulig å gjenta den bragden. Jeg spilte selv den kampen, og husker at vi var nærmere flere skåringer enn det Mjøndalen var utlikning. Kanskje er det en av de største kampene i Åssidens fotballhistorie, mimrer han.

Åssiden-MIF 1986.png
Cupbombe på dugnad, var DT-BBs overskrift etter at Åssiden overraskende slo ut Mjøndalen av cupen i 1. runde i 1986. Faksimile: DT-BB

- Jeg håper at kampen på søndag blir en spennende affære, men er redd for at Mjøndalen blir for sterke. Åssiden har ikke trent og spilt organisert fotball på aldri så lang tid, og jeg tror at den eneste muligheten er å gå ut i hundre for å stresse Mjøndalen, slik at gjestene mister litt fatningen og blir utrygge, analyserer Roger.

På spørsmål om hvem han heier på, så svarer har like greit at han holder like mye med begge lagene.

- Men MIF må holde fokus, ellers kan Åssia banke dem i NM en gang til! advarer han.

Roger Wernersen.jpg
Roger Wernersen i dag - han driver en del med golf og ønsker å vise frem svingen sin.

Roger ønsker også å hylle begge klubbene: 

- Både Åssiden og Mjøndalen er to flotte klubber med masse fantastiske mennesker som har følelse for klubbene sine og legger ned masse frivillig arbeid for at fotballen skal rulle, avslutter han.

Annonse fra Obos-ligaen: