Knuser sine egne rekorder

2018 er året for å bryte barriérer og toppe statistikker. Her er seks tall som forundrer Vegard Hansen.

Annonse:

Sesongen har hittil vært en stor opptur, med unntak av noen kjedelige poengtap på hjemmebane i innledningen av sesongen. Laget ligger nå på opprykksplass, selv om Viking kan komme opp på siden etter hengekampen tirsdag.

Og det er fint lite som ligner på noen av de foregående sesongene under Vegard Hansens ledelse. Hovedtreneren er inne i sin 13. sesong for Mjøndalen og her er hvorfor 2018 er noe helt spesielt:

18 forskjellige målscorere

Siden 2009 har de brune aldri stått med så mange forskjellige målscorere ved sesongslutt. Eliteserieåret 2015 er nærmest med 15 målscorere. Snittet lyder på 13. Sammelignet med de andre klubbene i årets sesong (Eliteserien og OBOS-ligaen) så er det kun Molde som er i nærheten med 15.

- Det vil jeg si er en styrke. Samtidig skulle jeg ønske vi hadde noen som bøttet inn 15-20 mål, men det er veldig bra å ha mange målscorere, både på banen og på benken, sier Hansen

9 borteseire

Mjøndalen har ikke vært kjent som noe "bortelag". Det kan fort endre seg nå. I 2013 og 2014 tok de brune seks borteseire. De øvrige sesongen enda færre. Med ennå tre bortekamper igjen har MIF altså tatt ni seire på reise. Kun Bodø/Glimt (10 i 2017) og Sarpsborg 08 (11 i 2012) tok flere borteseire i samme periode - riktignok ved fullendt serie. Begge rykket opp.

- Jeg hadde ikke satt en tusenlapp på at det skulle skje i år om jeg så hadde fått en million i odds. Med vår historikk på bortebane er det rett og slett uvirkelige tall. Viking-serieren i andre serierunde var nok viktig og ga oss selvtillit, sier Hansen

2 poeng i snitt

Med 46 poeng på 23 kamper ligger Mjøndalen på det gyldne topoengssnittet. Laget var ikke langt unna etter like mange runder i 2012 (45 poeng), men det er også den eneste gangen de har vært i nærheten.

- To poeng i snitt og dermed 60 poeng ved sesongslutt holder som regel til direkte opprykk - men ikke nødvendigvis. Vi ligger godt an, men veit at det gjenstår mye og fokuset er ikke på poengsnittet, sier Hansen

0,7 baklengs i snitt

Mjøndalen har kun sluppet inn 16 mål på de 23 første rundene. Det gir 0,7 baklengs i snitt per kamp. Mjøndalen har aldri under Hansen klart mindre enn 1,2 i snitt (2014). Selv med 13 innslupne mål på de resterende sju kampene vil snittet være under én. Ingen andre OBOS-liga-lag har for øvrig avsluttet sesongen med 0,7 i snitt siden 2009. Nærmest noen er kommet er 0,8.

- Helt fantastiske tall. Jeg har drømt om ett baklengs i snitt siden jeg kom til Mjøndalen. Og vi har i alle år gått på noen smeller som har gitt oss mange baklengs, men heldigvis ikke hittil i år. Og det er noe av nøkkelen til vår suksess. Vi er bunnsolide bakover og trenger derfor ikke så mange mål for å vinne kamper, sier Hansen.

12 kamper uten baklengs

Denne statistikken går jo hånd i hånd med den forrige, men likevel er den ganske utrolig. I over halvparten av kampene i år har Mjøndalen ikke sluppet inn mål. Og da taper man naturligvis heller ikke så ofte.

- Jeg vil heller vinne 4-3 enn å spille 0-0, men det er lettere å vinne når man ikke slipper inn mål. Det er spesielt tre faktorer som gjør oss så gjerrige: Gauseth som anker foran midtstopperne, et av landets beste stopperpar og kanskje en av landets beste keeper bakerst, sier Hansen

3 tap

Det går altså åtte kamper mellom hvert tap. I 2016 og 2014 maktet MIF kun å tape sju ganger. Nærmere har MIF aldri vært. Sandefjord innehar rekorden da laget kun tapte én kamp i 2014-sesongen.

- Det er ett eller annet med denne gjengen. De er en vinnergjeng. De har massevis med løpsvilje, ferdigheter og mot. Og til sammen blir det en kraftig vinnervilje. Hver kamp angripes for å vinnes. Det er utrolig deilig å lede et slikt lag, sier Hansen

Men det er ikke all statistikk som vokser inn i himmelen. Laget har "kun" scoret 35 mål hittil i år. Det er langt under de mest målrike sesongene. Så får vi krysse fingrene for at dét endrer seg i løpet av de sju siste kampene.

Gleder seg til serieinnspurten

Den første muligheten til å pynte på målprotokollen er hjemme mot serieleder Aalesund. En kamp Vegard Hansen gleder seg voldsomt til.

- Jeg har mer ro i kroppen nå mellom kampene enn jeg pleier på denne tiden. Det er bare moro å kjempe i toppen – det er verre å bli fratatt noe (nedrykk) enn å ikke få noe (opprykk). Vi gleder oss til fortsettelsen. Det er sju viktige kamper foran oss, hvor fire av dem er på hjemmebane. Vi skal jobbe knallhardt og være like grundige som vi har vært hittil i år. Og selvsagt gjøre alt vi kan for å stå igjen som ett av de to beste lagene ved sesongslutt, sier Hansen.

Ikke billett til kampen mot Aalesund? Da må du være rask - nå selges snart stadion ut. Kjøp billett her!

Annonse fra Obos-ligaen: